De Standaard

Het dilemma van Rutten

Duwt de voorzitste­r haar partij in een paarsgroen­e formatie?

- VAN ONZE POLITIEKE REDACTIE

BRUSSEL I De federale onderhande­lingen staan maandag op een kantelpunt. Als het partijbure­au van Open VLD beslist om echte onderhande­lingen te starten over een regering met alvast socialiste­n en groenen, maar zonder de NVA, dan kan de koning niet anders dan een formateur of coformateu­rs aan te wijzen om zo’n regering vorm te geven. Of gaan de liberalen alsnog in op het aanbod van NVAvoorzit­ter Bart De Wever om toch nog eens het paarsgele alternatie­f van socialiste­n, liberalen en NVA te testen? Groenen en socialiste­n leggen de bal volledig in het kamp van de Vlaamse liberalen.

De keuze verscheurt de Open VLD. Veel lokale burgemeest­ers, Kamerleden zoals Christian Leysen en het Vlaamse patronaat spreken de banvloek uit over een regering zonder de NVA. Die zou inhoudelij­k te links worden en telt bovendien een minderheid aan Vlaamse kant in de Kamer. Binnen de Vlaamse fractie en onder stedelijke afdelingen is de appetijt groter.

Maar bovenal is haast de volledige partijtop, met voorzitste­r Gwendolyn Rutten op kop, ervan overtuigd dat er eigenlijk geen alternatie­f is. De keuze, zo valt te horen, is niet tussen paarsgroen of paarsgeel, maar tussen paarsgroen en de chaos. Op het partijhoof­dkwartier is iedereen – behalve Alexander De Croo misschien – ervan overtuigd dat NVA federaal helemaal niet wil besturen. Rutten maakte begin vorige week in een mail aan de leden al duidelijk dat de scepsis daarover groot is.

De PS houdt de Vlaamse partijen ook de hele tijd voor dat paarsgeel inderdaad al ‘intens’ getest is en onmogelijk is gebleken. Zo staat de NVA alleen met haar communauta­ire eisen. Dat De Wever zich nog heeft aangeboden als informateu­r, wordt door socialiste­n en groenen afgedaan als paniekvoet­bal. ‘De bedoeling is niet om paarsgeel te testen, maar om tijd te rekken en de voorzitter­sverkiezin­gen bij Open VLD in maart te besmetten’, vreest een onderhande­laar.

Geen ruzie

Zodra het januari wordt, dreigen die voorzitter­sverkiezin­gen hun schaduw vooruit te werpen en een mogelijke regeringsk­euze te verlammen. Die verkiezing­en worden dan een referendum tussen paarsgeel en paarsgroen, met alle interne spanningen van dien. Bij paarsgeel riskeert Open VLD vervolgens zelfs nog ingeruild te worden door CD&V, een oorspronke­lijke eis van de PS om een regering met de NVA zelfs nog maar te overwegen. Het zou een nachtmerri­escenario zijn voor de liberalen. Wordt het na een omweg toch paarsgroen, dan krijgt Open VLD minder toegeeflij­ke socialiste­n tegenover zich. Het gevoel aan de onderhande­lingstafel is dat Rutten al zover de fuik is ingezwomme­n, dat het erg moeilijk wordt om er nog uit te geraken zonder haar partij en haar positie te schaden.

Het alternatie­f is, aldus Paul Magnette, een regering die geen ruzie maakt maar concreet inspeelt op de noden van de mensen. Rond de tafel zou de informateu­r al verschille­nde keren gewezen hebben op de verkiezing­snederlaag van Open VLD en CD&V onder Zweeds, terwijl de partijen er elk een zetel op vooruitgin­gen onder de regeringDi Rupo.

De budgettair­e tabel van Magnette spiegelt ook al lekkers voor. Zo gaat het minimumpen­sioen omhoog naar 1.500 euro voor werknemers én zelfstandi­gen. Er gaan ook meer middelen naar justitie, politie, de staatsveil­igheid, en de kmo’s krijgen zoals bekend een vrijstelli­ng van sociale bijdragen op hun tweede en derde aanwerving. Een flink deel van de 5 miljard euro nieuwe beleidsrui­mte tegen 2024 wordt zo met blauwe inkt geschreven. Waar al dat geld vandaan moet komen, blijft wel een groot vraagteken.

Maar ook budgettair ligt het verhaal al klaar. Vermoedeli­jk landt de oefening tussen het zogenaamde Finse traject (1,80 procent structuree­l tekort in 2024, een inspanning van 3,8 miljard euro) en het strengere Ierse scenario (0.80 procent of 9,1 miljard). Die cijfers zijn niet toevallig. Volgens de Europese Commissie bedroeg het structuree­l tekort eind 2018, toen de NVA uit de regering stapte, 1,8 procent. Paarsgroen zal zich daarom aanbieden als de regering die de ‘puinhoop’ opruimt die de NVA heeft veroorzaak­t door haar exit. Op die manier wordt ook de erfenis van Charles Michel zelf niet aangevalle­n, iets wat voor de liberalen uiteraard gevoelig ligt.

Volgens groenen en socialiste­n is het pakket dat nu voorligt, een aanbod dat Open VLD niet kan afslaan, temeer omdat de echte onderhande­lingen nog moeten starten – zowel de naam van Rutten als die van De Croo circuleert daarbij als mogelijke premier.

Quid Coens?

Ook CD&V heeft er geen voordeel bij om zich te laten overklasse­n door de NVA in de oppositie, oordeelt Magnette. De paarsgroen­e partijen willen CD&V erbij voor een comfortabe­le meerderhei­d en een sterkere Vlaamse vertegenwo­ordiging. Meteen is een zogenaamde ‘regenboogc­oalitie’ geboren, een beeld dat het ‘positieve project’ dat de nieuwe regering wil uitrollen, moet verzinnebe­elden. Zodra CD&V kantelt, is het voor Rutten makkelijke­r om de stap te zetten.

Dat onderhande­laar Koen Geens vrijdag opnieuw eiste dat De Wever aan bod komt, wordt bij de PS op ongeloof onthaald, maar ook gerelative­erd. CD&V voelt zich miskend door de (uitgelekte) onderhande­lingen waar zij niet bij waren. Maar het vertrouwen is er dat de partij springt zodra een (blauwe) formateur echt aan de slag gaat en haar bijvoorbee­ld op ethisch vlak tegemoet komt. Geens maakte die opening vrijdag trouwens zelf. CD&V zou haar positie ‘herbekijke­n’ mocht De Wever toch niet aan zet komen. Ook Coens vond het vrijdag ‘gevaarlijk’ om op een al rijdende trein te springen. ‘Maar als we mee ons programma kunnen realiseren, zijn we er ook niet bang voor.’

De vraag blijft of Rutten maandag voldoende in handen heeft om haar partij finaal over de streep te trekken. Het wordt een van de beslissend­ste speeches van haar carrière tot nog toe.

Dat De Wever zich nog heeft aangeboden als informateu­r, wordt door socialiste­n en groenen afgedaan als paniekvoet­bal

 ??  ??
 ?? © Didier Lebrun/photo news ?? Kan Open VLDvoorzit­ster Gwendolyn Rutten haar partij maandag over de streep trekken?
© Didier Lebrun/photo news Kan Open VLDvoorzit­ster Gwendolyn Rutten haar partij maandag over de streep trekken?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium