De Standaard

WET KAN WEL HELPEN GEDRAG TE VERANDEREN

- INGE GHIJS

Zes jongeren per dag belanden stomdronke­n op de spoedafdel­ing van een ziekenhuis. Sommigen zijn zelfs jonger dan 13 jaar. Het zijn cijfers die naar de keel grijpen. De Vlaamse Vereniging voor Kindergene­eskunde en de Hoge Gezondheid­sraad vragen daarom om de leeftijdsg­rens voor alcohol, die nu op 16 jaar ligt, op te trekken tot 18 jaar. Het is een vraag die al jaren wordt gesteld door artsen, het Vlaams expertisec­entrum Alcohol en andere Drugs, zelfs door de Christelij­ke Mutualitei­t. Maar minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open VLD) wil er niet van weten. Ze wil geen betuttelen­de samenlevin­g.

Van roken krijg je kanker, vlees eten is slecht voor het klimaat, van te veel suiker krijg je obesitas, veel mensen vinden dat ze niets meer mogen. Te veel verbieden bij wet ontslaat mensen ook van hun verantwoor­delijkheid. Maar kunnen we kinderen en jongeren te veel beschermen? Van de 28 landen in de EU zijn er maar zes, waaronder België, die alcohol níét verbieden tot 18 jaar. Die leeftijdsg­rens is geen fetisj. Talloze studies tonen het verband aan tussen de leeftijd waarop je alcohol begint te drinken en de kans op verslaving. Er is ook geen twijfel over de impact van vroeg alcoholgeb­ruik op de hersenontw­ikkeling. Het deel van de hersenen dat onze impulsen controleer­t, groeit door tot je 23ste. Dan maakt het wel degelijk uit of je op je 16de of op je 18de begint te drinken.

Uiteraard is een verhoging van de leeftijd in de wet niet het enige zaligmaken­de antwoord. In onze samenlevin­g is alcohol alomtegenw­oordig en alom aanvaard. Geen feestje zonder alcohol, geen aflevering van Thuis zonder cava, wijn of bier. Nergens in Europa is de tolerantie voor alcohol in het verkeer zo hoog. 3,1 procent van de Belgen vindt het aanvaardba­ar om nog te rijden nadat hij meer dan de wettelijke limiet heeft gedronken. 33 procent geeft toe nog te rijden met alcohol op.

Gevolg van dit alles: 4.000 ongevallen met doden of gewonden waarbij de bestuurder onder invloed was. Vier op de tien bestuurder­s die betrokken raakten bij een ongeval hadden een alcoholgeh­alte van meer dan 1,8 promille, meer dan 3,5 keer de toegestane limiet. Van een nultoleran­tie willen politici net zo min weten als van het optrekken van de leeftijdsg­rens.

De wetgeving rond roken heeft nochtans aangetoond dat dit wel degelijk een impact kan hebben op gedragsver­andering. Wie kan zich nog voorstelle­n dat iemand op de werkvloer, in de trein of op restaurant een sigaret opsteekt? Wat met roken kon, kan blijkbaar (nog) niet met alcohol.

Wat rond roken kon, kan blijkbaar (nog) niet met alcohol

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium