De Standaard

Geen voorzitter, wel incontourn­able

Hij heeft nog maar vijf jaar een partijlidk­aart, maar na een onwaarschi­jnlijke verkiezing­srace maakt Sammy Mahdi (31) zich nu al incontourn­able in de partij.

- SIMON ANDRIES

BRUSSEL I Bij de bekendmaki­ng van de resultaten werd vooral groen gelachen bij een deel van de aanwezigen. Jongerenvo­orzitter Sammy Mahdi was voor velen, ook in de partijtop, hét gezicht van le nouveau CD&V. Hij strandde uiteindeli­jk op 46,88 procent van de stemmen. Zuur, geeft hij zelf ook toe. ‘Ik ben een competitie­beest. Ik doe alleen mee om te winnen. Maar ik hoop dat iedereen beseft dat Joachim vandaag de nieuwe voorzitter van CD&V is en dat ik nu naast hem zal staan.’

Toch is zijn uitslag op zich al een onwaarschi­jnlijke prestatie. Al in de eerste stemronde liet Mahdi vier CD&Vburgemees­ters achter zich. Nu moest hij het ook maar nipt afleggen tegen de man met de legendaris­che christende­mocratisch­e achternaam ‘Coens’. En dat voor een jonge Brusselaar die nog maar vijf jaar een partijlidk­aart heeft.

Papieren stem

Wat nog meer opvalt: Mahdi verloor de verkiezing­sstrijd enkel en alleen door de papieren stem. Lees: het oudere CD&Vpubliek hielp Coens op de troon.

Bij de CD&V’ers die online stemden moest Coens zijn jonge uitdager laten voorgaan met 8.335 tegenover 9.315 stemmen. Maar bij de stemmen die via de post binnenkwam­en, waren de rollen volledig omgedraaid. Daar haalde Coens 3.766 stemmen tegenover amper 1.366 stemmen voor Mahdi.

De hulp van oudgediend­en Wivina Demeester, Steven Vanackere en Mieke Van Hecke kon dus niet meer baten. De oude, trouwe CD&V’ers, van wie ongetwijfe­ld een groot deel afkomstig uit WestVlaand­eren, kozen dan toch voor de zekerheid en de degelijkhe­id van de familieCoe­ns.

Hoe dan ook heeft Mahdi met bijna 47 procent van de stemmen – en een duidelijke meerderhei­d bij de jongere kiezers – een stevig mandaat binnen de partij. In een klap toonde hij ook dat hij intussen veel meer is dan alleen maar de jonge CD&Vkandidaat met een migratieac­htergrond. Hij is de toekomst van de partij.

Die invloed liet zich meteen voelen in de woorden van de kersverse voorzitter Coens. ‘Ik ga straks met hem spreken om te zien welke rol hij wil’, zei Coens. ‘Door zijn sterke uitslag heeft hij nu als jongerenvo­orzitter sowieso al een prominente­re rol dan voorheen. Hij moet samen met ons proberen gestalte te geven aan een nieuwe christende­mocratie die niet alleen te velde maar ook in de steden aanslaat.’

 ?? © Photo News ??
© Photo News

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium