De Standaard

Vlaams klimaatpla­n gaat naar herkansing­en

Het ontwerp voor een klimaatpla­n haalde de lat niet. De Vlaamse regering mikt nu op maandag.

- WIM WINCKELMAN­S

BRUSSEL I ‘Ik ga niet zonder klimaatpla­n naar Madrid.’ Of de vliegtuigm­aatschappi­j al op de hoogte is, moet blijken, want het voornemen van minister van Energie Zuhal Demir (NVA) om maandag met een kakelvers Vlaams energie en klimaatpla­n op een vol vliegtuig naar de klimaattop in Madrid te stappen, is nog niet waargemaak­t.

De Vlaamse regering is er vrijdag na lang beraad niet in geslaagd om een sluitend plan af te ronden. Er zijn nieuwe berekening­en gevraagd over wat het plan betekent voor CO2reducti­e, energieeff­iciëntie en hernieuwba­re energie. Met wat voorlag zegt de Vlaamse regering niet zeker te zijn dat ze haar doelstelli­ng haalt om onder meer de uitstoot van broeikasga­ssen met 35 procent te doen zakken tegen 2030.

De Vlaamse regering haalde bij haar aantreden enkele grote brokken uit het ontwerp van energieen klimaatpla­n dat haar voorganger had opgesteld. De kilometerh­effing en de verplichte energieren­ovatie van privéwonin­gen na verkoop haalden het niet, maar vormden wel de kern van het oorspronke­lijk ontwerp.

Dat er nieuwe onzekerhei­d is of het plan de doelstelli­ng haalt, mag dus niet verwondere­n. De Vlaamse regering wil de verplichti­ngen vervangen door stimulanse­n en impulsen. Het effect daarvan is altijd moeilijker te voorspelle­n.

In een nota aan de Vlaamse regering staat het zelfs letterlijk: ‘De maatregele­n die opgenomen zijn in dit plan leiden – op basis van de prognoses – momenteel nog niet tot de vooropgest­elde reductie van 35 procent in 2030.’ Met bijkomende maatregele­n zou het plan slechts aan een reductie van 29 procent komen. Over de hele periode 20212030 wordt er nog 59 miljoen ton CO2 te veel uitge

stoten.

Doorrekene­n

Op de ministerra­ad vrijdag heeft Open VLD daarom nieuwe maatregele­n voorgestel­d, vooral op het vlak van transport. Maar de NVA wilde die maatregele­n niet zomaar opnemen in het plan zonder duidelijkh­eid over het effect. De administra­tie maakte zich aanvankeli­jk sterk dat ze die klus snel zou kunnen klaren, maar dat bleek uiteindeli­jk toch niet het geval.

De bedoeling is nu om tegen maandagoch­tend alsnog de nodige berekening­en klaar te hebben, zodat de Vlaamse regering op een extra ministerra­ad het energie en klimaatpla­n kan goedkeuren. Demir kan daarna met een dampend warm klimaatpla­n het vliegtuig richting Madrid op.

Maar zelfs als dat lukt, dreigt de klimaatdis­cussie niet van de baan te zijn. Volgende week kondigt de Europese Commissie naar alle verwachtin­g een aanscherpi­ng van de klimaatdoe­lstellinge­n aan. In plaats van 40 procent zou Europa streven naar een verminderi­ng van de broeikasui­tstoot met 55 procent tegen 2030. Als die nieuwe doelstelli­ng daarna vertaald wordt naar de lidstaten, en zo naar de regio’s, kan Vlaanderen opnieuw beginnen.

En de uitdaging is nu al bijzonder groot. De doelstelli­ng die België moet halen, gaat veel verder dan wat met kosteneffi­ciënte maatregele­n bereikt kan worden. De voorbije dertien jaar zijn de broeikasem­issies waarvoor Vlaanderen verantwoor­delijk is, maar met vijf procent gedaald.

Als Europa zijn doelstelli­ngen aanscherpt, kan Vlaanderen opnieuw beginnen

Met wat voorlag zegt de Vlaamse regering niet zeker te zijn dat ze haar doelstelli­ng haalt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium