De Standaard

‘Een bijzondere vertrouwen­sband met de Vlaamse regering is ook van cruciaal belang’

-

BRUSSEL I De procedure om een nieuwe gouverneur van OostVlaand­eren te benoemen, was in het slop geraakt. De stadssecre­taris van Aalst, Wim Leerman, was als eerste uit de selectie gekomen, maar de Vlaamse regering was verdeeld over zijn figuur. Open VLD stak een stokje voor zijn benoeming, omdat de partij Open VLD’ster Carina Van Cauter liever op die post had gezien.

Nu wordt de procedure helemaal stopgezet. Volgens de regeringJa­mbon is de functie van gouverneur geëvolueer­d en is de oude functiebes­chrijving daardoor gedateerd. ‘Een bijzondere vertrouwen­sband met de Vlaamse regering is ook van cruciaal belang. De Vlaamse regering zal op basis van deze elementen de beste keuze maken’, laat minister van Bestuursza­ken Bart Somers (Open VLD) weten.

Dat klinkt als een excuus, aangezien de objectieve benoemings­procedure nog maar enkele jaren oud is en in OostVlaand­eren zelfs voor het eerst werd uitgetest. De Vlaamse regering wil dus terugkeren naar de oude gewoonte om gouverneur­s politiek te benoemen.

Waarnemend­e gouverneur­s

‘Er is algemene tevredenhe­id over de gouverneur­s die in het verleden door de Vlaamse regering zijn aangeduid’, argumentee­rt de Vlaamse regering. ‘We zullen erover waken dat de toekomstig­e kandidaatg­ouverneurs blijk geven van een groot vermogen om de verbinding te maken tussen de verschille­nde politieke niveaus.’

Daarmee is nog altijd geen reden gegeven waarom de vorige Vlaamse regering besliste om Wim Leerman niet te benoemen als gouverneur van OostVlaand­eren. De man heeft een procedure lopen bij de Raad van State tegen zijn ongemotive­erde nietbenoem­ing.

De Vlaamse regering zal nog wel even zoet zijn met de politieke benoeming van gouverneur­s. In afwachting van de nieuwe gouverneur­s zullen er volgens minister

belga)

Carina Van Cauter (Open VLD).

BART SOMERS (OPEN VLD) Minister van Bestuursza­ken

 ??  ??
 ?? © pn ??
© pn

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium