De Standaard

314 ‘zwarte’ punten langs Vlaamse wegen

Op de nieuwe ‘zwarte lijst’ van de Vlaamse overheid staan vooral complexe kruispunte­n, waarop niemand zijn weg vindt.

- JEF POPPELMOND­E

BRUSSEL I Met stip boven aan de nieuwe lijst staat een kruispunt op de A12 in Aartselaar, ter hoogte van de kruising met de Kontichses­teenweg en de Cleydaella­an. Op dat kruispunt takken maar liefst 22 rijstroken aan, verdeeld over 10 wegen. Midden oktober nog raakte een vrouw er zwaargewon­d, nadat ze met haar auto tegen een andere auto was gebotst en tot stilstand kwam tegen een verkeersli­cht. Voetganger­s die de A12 oversteken, moeten er maar liefst vier afzonderli­jke zebrapaden voor gebruiken.

Klachtenre­gen

Om het kruispunt snel veiliger te maken, paste het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) er in maart de verkeersli­chtenregel­ingen aan. Het was een ‘keuze voor meer verkeersve­iligheid’. Maar in de nasleep daarvan regende het klachten van voornameli­jk ondernemer­s uit de omgeving. Zij trokken zelfs naar de rechter uit onvrede met de ‘verkeersel­lende’ en de aanzwellen­de files die het gevolg waren van de veranderde regeling (DS 5 juli). AWV draaide de aanpassing­en uiteindeli­jk grotendeel­s terug. Momenteel vinden er werken plaats voor extra opstelstro­ken.

Ook het op een na ‘zwartste’ verkeerspu­nt van Vlaanderen ligt op die A12. Het is de enige autosnelwe­g in Vlaanderen met gelijkgron­dse kruispunte­n en verkeersli­chten.

Lugubere berekening

Na die twee, volgen nog 312 locaties in Vlaanderen die de overheid voortaan als ‘zwart punt’ beschouwt. Het zijn de plaatsen waar tussen 2015 en 2017 de meeste verkeerson­gevallen plaatsvond­en. Elk zwart punt kreeg een score, op basis van een wat lugubere berekening: aan elk dodelijk slachtoffe­r werd een ‘gewicht’ van vijf toegekend, aan elk zwaargewon­d slachtoffe­r een drie en aan elk lichtgewon­d slachtoffe­r een één. Elk kruispunt waar minstens drie ongevallen gebeurden in drie jaar tijd en dat een ‘score’ van vijftien of meer heeft, staat op de lijst.

Vorig jaar waren dat er nog 212, 100 minder dus. Dat heeft vooral te maken met een aanpassing van

Het ‘zwartste’ kruispunt van Vlaanderen, aan de A12 in Aartselaar. de berekening­swijze. Op de nieuwe lijst wegen de ongevallen met voetganger­s, fietsers en bromfietse­rs opnieuw zwaarder door: voor die ongevallen wordt een verhogings­factor van 1,7 toegepast. Zo wil de overheid de onderregis­tratie van die ongevallen compensere­n: als een auto een fietser aanrijdt, komt daar minder vaak een politieint­erventie aan te pas, dan wanneer twee auto’s botsen. Ze duiken zo minder snel op in de ongevallen­statistiek­en.

Voor de allereerst­e zwarte lijst uit 2002 gold dat systeem ook al. De vorige mobiliteit­sminister Ben Weyts (NVA) paste het niet toe. ‘Ik maak geen onderschei­d tussen slachtoffe­rs’, zei hij.

Efficiënti­ewinst

De volgorde van de zwarte lijst bepaalt in grote lijnen de prioriteit die de verschille­nde kruispunte­n toegekend krijgen door het Agentschap Wegen en Verkeer, dat ze moet wegwerken. De kruispunte­n zijn onderverde­eld in vijf categorieë­n: werken in uitvoering; quick wins gepland; uitgebreid­ere aanpassing­en gepland; wordt onderzocht; en de punten die al onderzocht werden, maar waarbij geen oorzaak bij de infrastruc­tuur gevonden werd. De oorzaken van de ongevallen lagen daar eerder bij het gedrag van de weggebruik­ers of bij het toeval.

Hoeveel van de 314 zwarte punten in welke categorie vallen, kon AWV vrijdag nog niet zeggen. Minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) zegt alleszins ‘alles te willen inzetten op de wegwerking van de punten’. Ze wil niet alleen extra investeren, maar ook werk maken van ‘efficiënti­ewinsten in procedures’.

Op haar bord liggen trouwens ook nog 32 gevaarlijk­e punten die ook al op de allereerst­e zwarte lijst uit 2002 stonden. Aan zeven daarvan wordt gewerkt, negentien andere projecten moeten nog aanbesteed worden.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium