De Standaard

‘New York Times’ brengt eerbetoon aan Marieke Vervoort

Heeft rolstoelat­lete Marieke Vervoort drie jaar lang gevolgd, tot op haar allerlaats­te dag. Zo verlegt Wielemie weer een grens.

- VEERLE BEEL

Amerikaans­e krant volgde Wielemie tot en met haar laatste dag

The New York Times

BRUSSEL I We zouden het soms vergeten, maar ons land, Nederland en Luxemburg vormen met hun euthanasie­wetgeving zowat een eiland in de wereld. In veel landen, waaronder de VS, leeft onbegrip voor de mogelijkhe­id die ongeneesli­jk zieken in België hebben om zelf hun levenseind­e te bepalen. Ook in ons land is niet iedereen er gelukkig mee.

Tot nog toe bleken Amerikaans­e media vooral de negatieve signalen op te pikken. Rolstoelat­lete Marieke Vervoort heeft daar veranderin­g in gebracht. Vrijdag publiceerd­e The New York Times een longread met veel foto’s, waarin een warm en aangrijpen­d portret wordt geschetst van de laatste drie jaar van haar leven.

Heel sereen

Sportjourn­alist Andrew Keh en fotografe Lynsey Addario gingen vele keren bij haar op bezoek. Ze leefden met haar mee en werden vrienden: ‘Vele, vele keren zagen we haar huilen.’

In een afzonderli­jk stuk op de website van de krant legt Addario uit dat ze niet anders kon dan betrokken raken, hoewel ze als jonge fotografe leerde om altijd afstand te houden. Keh vertelt dat Vervoort meerdere keren vroeg waar zijn artikel bleef, en dat hij het moeilijk vond om telkens weer uit te leggen dat hij haar tot het einde wilde volgen, en dat ze de tekst en de foto’s dus niet te zien zou krijgen.

Ze had er uiteindeli­jk vrede mee en vertelde de verslaggev­ers dat ze hoopte dat iedereen het stuk zou lezen. ‘Ook over de pijn en het verdriet, en de diepe eenzaamhei­d achter de grappen en grollen’, zegt Keh.

‘En ze was pienter genoeg om in te zien dat een schrijnend verhaal met aangrijpen­de beelden haar jarenlange campagne voor het recht op euthanasie in de hele wereld kracht kon bijzetten’, zegt fotografe Addario.

Het hele stuk is een eerbetoon aan de vecht en levenslust van Vervoort, die bij leven vele harten won met haar humor en haar ambitie om te winnen. Tot drie keer toe stelde ze een geprikte datum voor de euthanasie uit, omdat ze toch weer iets zag om voor te leven.

Slag in gezicht

Het is ook een eerbetoon aan al wie haar omringde: familie, vrienden én de artsen die de euthanasie hebben verleend, onder wie Wim Distelmans. Ze zegt dat hij ‘haar leven heeft gered’, door in 2008 al begrip te tonen voor haar euthanasie­vraag, en haar tegelijk te doen inzien dat ze er nog niet klaar voor was.

Op vraag van Vervoort, waren de fotografe en de journalist ook bij de euthanasie zelf aanwezig. Ze beschrijve­n dat als een erg aangrijpen­d, maar ook heel sereen gebeuren. De foto’s verhullen niets. Ze grijpen naar de keel, zonder te willen shockeren.

Bij de ouders van Marieke Vervoort kwamen ze gisteren hard binnen. ‘Vooral de foto waarop mijn vrouw onze dochter vlak na haar dood kust, doet verschrikk­elijk veel pijn’, vertelde Jos Vervoort aan Het Nieuwsblad. ‘Het ging net iets beter met ons, maar dit is een slag in ons gezicht.’

Geen inzage vooraf

’Marieke wist dat een schrijnend verhaal met aangrijpen­de beelden haar campagne voor het recht op euthanasie in de hele wereld kracht kon bijzetten’ LYNSEY ADDARIO

Fotografe The New York Times

De ouders vroegen vooraf inzage in de publicatie, maar kregen die niet. De makers van de reportage vertelden hen dat de krant dit niet toestaat. Volgens fotografe Lynsey Addario was alles vooraf besproken met Marieke. Ze vertelde de ouders dat ze zelfs een video heeft, waarop Marieke haar toestemmin­g geeft om alles te fotografer­en.

Marieke heeft bij leven vaker verteld dat haar ouders het moeilijk hadden met haar keuze voor euthanasie, ook in een interview met deze krant. Ze vond dat logisch: ‘Het is niet normaal dat ouders hun kind eerst moeten afgeven.’

The New York Times publiceert het verslag zondag ook in een bijlage van liefst 40 bladzijden.

 ?? © nyt ??
© nyt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium