De Standaard

Heibel rond vertrek Dierckx

- PASCAL DENDOOVEN

Het uitlekken van de naam van Filip Dierckx, de nummer twee van BNP Paribas Fortis, als een van de kandidaten voor het voorzitter­schap bij Belfius, had vrijdag heel wat gevolgen. Dierckx diende zijn ontslag in, maar even later dook een beschuldig­ing van belangenve­rmenging op.

BRUSSEL I Het waren donderdag en vrijdag incidentri­jke dagen bij BNP Paribas Fortis (BNPPF), de grootste bank van het land. Dat De Standaard bekendmaak­te dat Filip Dierckx een van de mogelijke kandidaten was voor het voorzitter­schap bij Belfius, miste zijn effect niet. Dierckx is vicevoorzi­tter van het directieco­mité van BNPPF en werkt er al 36 jaar. Toen de bank in volle kredietcri­sis gered moest worden, was hij er de topman. Zijn mogelijke vertrek naar een directe concurrent, zij het als voorzitter en niet in een operatione­le functie, maakt niet iedereen blij.

Dierckx besloot donderdag –naar eigen zeggen– om ontslag te nemen, nadat zijn naam genoemd werd. BNP Paribas Fortis mee blijven aansturen en tegelijk warmlopen voor een mogelijk mandaat bij een andere bank kon niet, besefte hij. Normaal gezien zou hij eind december met pensioen gaan als vicevoorzi­tter van het directieco­mité. Hij zou wel nog bestuurder blijven. Maar in zijn ontslagbri­ef van donderdag zag hij ook van die functie af.

Twee petjes

De bank maakte zijn ontslag vrijdagmid­dag bekend met een beknopt persberich­t. Meteen werd een aantal verschuivi­ngen die op 1 oktober al voorgestel­d waren, doorgevoer­d. Later op de dag bleek dat er mogelijk meer aan de hand is. Er waren geruchten over een mogelijk belangenco­nflict tussen Dierckx als bankier en Dierckx als voorzitter van de hrgroep SD Worx. Maar Dierckx ontkende dat formeel tegenover De Standaard. ‘De reden waarom ik ontslag gegeven heb, is Belfius. Ik heb dat ook zo aan de bank meegedeeld.’ Dierckx zegt dat de dag dat zijn naam begon te circuleren als kandidaat bij Belfius, intern een kwestie aan de orde kwam over een kredietver­gadering in het dossier SD Worx die hij in het verleden had bijgewoond.

‘In die vergaderin­g heb ik twee keer duidelijk gezegd dat ik er was als voorzitter van SD Worx. Juridisch kun je alleen over een belangenco­nflict spreken als dat niet helder gesteld wordt. Ten tweede heb ik op geen enkele manier gewogen op de prijsvoorw­aarden van het krediet.’

Dierckx geeft wel toe dat het onhandig was om deel te nemen aan de vergaderin­g. ‘Maar het is absoluut niet de reden van mijn ontslag.’ Dierckx vindt het wel merkwaardi­g dat de heibel ont

Nadat het ontslag bekendgema­akt was, doken er plots geruchten over een mogelijk belangenco­nflict op

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium