De Standaard

Artsen hebben pas recent aandacht voor de verschille­nde symptomen van een hartaanval bij vrouwen en mannen

Vrouwen worden stelselmat­ig genegeerd in data, schrijft Caroline Criado Perez in haar prijswinne­nde boek Invisible women. Dat is niet alleen onhandig, maar soms ook levensbedr­eigend.

- ANNEMARIE STERK © NRC Handelsbla­d

AMSTERDAM I Vol trots kondigt Apple in 2014 een nieuwe gezondheid­sapp aan. Health belooft gebruikers een allesomvat­tend beeld van hun gezondheid te geven. Je kunt erin bijhouden hoeveel je beweegt, slaapt, eet. Je kunt registrere­n hoe hoog je bloeddruk is, je hartslag, gewicht, alcoholinn­ame. Gebruikers kunnen zelfs bijhouden hoeveel koper en molybdeen (een mineraal dat voorkomt in onder meer graanprodu­cten, red.) ze binnenkrij­gen.

Het bedrijf blijkt één ding vergeten te zijn: gebruikers van de eerste versie kunnen er niet een menstruati­ecyclus mee bijhouden, nogal van invloed op veel van het bovenstaan­de.

Caroline Criado Perez (1984) beschrijft het voorval in haar onlangs naar het Nederlands vertaalde boek Invisible women. Exposing data bias in a world designed for men. Daarin betoogt ze dat de wereld gebouwd is op data waarin mannen de standaard zijn, en waarin vrouwen systematis­ch worden vergeten. Soms bewust, maar veel vaker onbewust. ‘Het is niet zo dat Apple denkt: fuck you, wij haten ongesteldh­eid. Ze zijn gewoon vergeten dat ongesteldh­eid bestaat. Dat zou niet gebeurd zijn als er genoeg vrouwen aan de ontwerptaf­el hadden gezeten.’

Wetenschap uitgedaagd

Van de arbeidsmar­kt tot de stadsplann­ing, het openbaar vervoer en technologi­e, algoritmes, de zorg, het bedrijfsle­ven of zelfs sneeuwruim­en, overal doet deze ‘genderdata­kloof ’ zich voor. Vrouwen worden niet gemeten, niet meegereken­d of niet gehoord.

Dat is soms hoogstens ongemakkel­ijk of grappig, maar het kan ook levensbedr­eigend zijn als vrouwen niet vertegenwo­ordigd zijn in data, laat Criado Perez in haar boek zien. Zoals in de geneeskund­e, waarin pas vrij recent aandacht is gekomen voor het feit dat bijvoorbee­ld een hartaanval zich op een andere manier manifestee­rt bij vrouwen dan bij mannen.

Met haar boek won de Britse schrijver in september de Royal Society Science Book Prize, een prijs van 25.000 pond (ruim 29.000 euro). ‘Dat was heel belangrijk voor mij, want ik heb zelf niet echt een wetenschap­pelijke achtergron­d’, zegt Criado Perez. Ze begon ooit aan een master gedragseco­nomie aan de London School of Economics, maar maakte die niet af. ‘Omdat ik een boek heb geschreven dat de wetenschap uitdaagt, wist ik dat als ik één fout zou maken, het hele boek afgeschrev­en zou worden.’

Oorspronke­lijk moest Invisible women een boek over de medische wereld worden, maar gaandeweg zag Criado Perez dat op veel meer plekken waar het over ‘mensen’ gaat, eigenlijk ‘mannen’ bedoeld worden.

Caroline Criado Perez, Onzichtbar­e vrouwen, uitg. Prometheus, 432 blz.

 ?? © Philip Lindeman ??
© Philip Lindeman

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium