De Standaard

3.045 keren wangedrag bij Uber in Amerika

Uber publiceert een veiligheid­srapport over wangedrag tijdens ritten via zijn platform. Daarmee probeert het zijn kwalijke reputatie van zich af te schudden.

- KORNEEL DELBEKE

Uber benadrukt dat het in de VS, omwille van de veiligheid, al

BRUSSEL I Het Amerikaans­e technologi­ebedrijf Uber heeft vorig jaar 3.045 meldingen ontvangen van seksueel misbruik tijdens zijn ritten in de VS. De gemelde incidenten gaan van verkrachti­ng met penetratie tot ongewenste aanrakinge­n bij passagiers en chauffeurs. Daarnaast zijn er in 2018 negen mensen gestorven bij fysieke aanvallen en kwamen de afgelopen twee jaar gemiddeld vijftig mensen om het leven bij een ongeval waarbij een Uberauto betrokken was. Dat staat in het veiligheid­srapport dat het bedrijf donderdag zelf naar buiten bracht. Het Amerikaans­e bedrijf, dat in ons land actief is rond Brussel, deelde alleen gegevens uit de VS.

Het is de eerste keer dat Uber dergelijke cijfers naar buiten brengt. Het is een poging om het wangedrag op zijn platform in kaart te brengen. Het bedrijf faciliteer­de vorig jaar 1,3 miljard ritten (gemiddeld 3,5 miljoen per dag) in de VS. In 99,9 procent van de gevallen werden geen incidenten gerapporte­erd. Het aantal incidenten is ook met 16 procent gedaald. ‘Bij 0,0003 procent van de ritten werd een ernstig veiligheid­sincident gemeld’, staat in het rapport. Een deel van dit soort incidenten wordt overigens vaak niet aangeven.

‘Uber is een spiegel van de maatschapp­ij’, schrijft Tony West, hoofd van de juridische dienst. ‘Hoe triest en ongelukkig ook, seksueel geweld komt nu eenmaal vaker voor dan de mensen denken.’ Het bedrijf wil ook aantonen dat zijn wagens vorig jaar in de VS maar half zo vaak betrokken waren bij een ongeval als een gemiddeld voertuig.

Cultuuroms­lag

Het Amerikaans­e taxiplatfo­rm is al langer omstreden op het vlak van veiligheid. Zeker onder het bewind van medeoprich­ter en voormalig ceo Travis Kalanick bouwde Uber een kwalijke reputatie op, omdat het te weinig inspanning­en leverde om de fysieke integritei­t van zijn passagiers en chauffeurs te verzekeren. In zijn boek De Strijd om Uber geeft New York Timesjourn­alist Mike Isaac het voorbeeld hoe bij de lancering in Brazilië veiligheid­smaatregel­en, zoals identiteit­scontroles bij het aanmelden, achterwege werden gelaten om zo snel mogelijk marktaande­el te veroveren. Minstens zestien chauffeurs werden in die periode vermoord, voor het bedrijf maatregele­n nam (DS 28 september).

Die mentalitei­t leidde mee tot het ontslag van Kalanick, in juni 2017. Sinds de nieuwe ceo, Dara Khosrowsha­hi, het roer overnam, haalt Uber alles uit de kast om een cultuuroms­lag te maken. Het veiligheid­sheeft.

Voor Uber staat er meer op het spel dan zijn reputatie. In Londen verloor het al zijn licentie omdat de veiligheid van de passagiers niet verzekerd was

rapport, dat al een jaar geleden aangekondi­gd werd, was een van die maatregele­n. Het zal voortaan om de twee jaar gepublicee­rd worden.

Licentie kwijt in Londen

Voor Uber staat meer dan alleen zijn goede naam op het spel. Begin vorige week besliste Transport for Londen (TFL), de toezichtho­uder in de Britse hoofdstad, om Uber geen nieuwe licentie te geven. Hoewel TFL erkent dat het bedrijf inspanning­en heeft gedaan, werd ‘een patroon van mislukking­en vastgestel­d die de passagiers en hun veiligheid in gevaar brengen’. Met 45.000 chauffeurs en 3,6 miljoen gebruikers is Londen de grootste Europese markt voor het Amerikaans­e bedrijf. Uber gaat in beroep en mag, in afwachting van de uitspraak, voorlopig blijven rijden. TFL vindt onder meer dat Uber betere identiteit­scontroles moet doorvoeren, zodat de chauffeurs niet zonder vergunning kunnen rijden.

In het rapport benadrukt Uber dat het in de VS de laatste twee jaar al ongeveer een miljoen kandidaten heeft afgewezen, en zo’n 40.000 chauffeurs van het platform heeft gebannen. Ook werden nieuwe functies in de app geïnstalle­erd, zoals een noodknop. De passagiers kunnen hun rit ook in realtime delen met derden.

‘Sommigen zullen waarderen wat we doen voor de veiligheid, anderen zullen zeggen dat we nog werk voor de boeg hebben’, reageerde ceo Khosrowsha­hi via Twitter. ‘Iedereen heeft gelijk.’

 ?? © afp ?? een miljoen kandidaten afgewezen
© afp een miljoen kandidaten afgewezen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium