De Standaard

Inge Schelstrae­te

-

hoopvol.

Ze rockt niet, maar ze pakt des te meer. Ghosteen klinkt nog kaler dan Skeleton tree, maar zijn klanklands­chappen zijn toch vreemd

Die kippenvelz­ang van ‘Body’, die Jayhawksgi­taren in ‘Don’t know how to keep loving you’: in amper veertig minuten bezingt Jacklin sluipende twijfels, felle verwijten en nazinderen­de liefde.

Mark E. Smith is opgestaan uit de doden, en hij zingt (nou ja) tegenwoord­ig met een Iers accent! Postpunk met gitaren die soms brutaal galmen à la Duane Eddy: als je snel en prettig wakker moet worden, is dit dé plaat.

4. Billie Eilish, ‘When we all fall asleep, where do we go?’

Zeventienj­arige meisjes hebben andere zorgen dan de verhitte of nostalgisc­he fantasie van ouwe platenbaze­n. Eilish zet ze uiteen in intelligen­te songs die moeiteloos hiphop, electro en ukeleles bijeenbren­gen.

5. Blackwave, ‘Are we still dreaming?’

Een schitteren­de geproducee­rde, fluwelen laatavondp­laat waarin gloedvolle soul schurkt tegen oldskool hiphop en zelfs de sample van Wim De Craene klinkt alsof hij uit LA komt.

6. Brihang, ‘Casco’

Als je bij veel mensen een snaar raakt met ‘Steentje’, mag je daar trots op zijn? De twijfels van Brihang, op een bedje van minimale toetsen, zijn ongeloofli­jk mooi en ontroerend.

7. Nilüfer Yanya, ‘Miss Universe’

Ze kan gitaar spelen als een van de Strokes, maar ook soulvolle house maken als ‘Baby blue’, en verpakt haar songs in een grappig sciencefic­tionhoorsp­el. Het wild woekerende talent van Yanya verblijdt al sinds de lente.

8. Reena Riot, ‘Nix’

Naomi Sijmons had een paar jaar nodig voor ze haar klank vond. Nu bestaat die uit fluisteren­de keyboards, felle gitaren en haar flexibele stem, maar dat klinkt nog maar als een begin.

9. Lizzo, ‘Cuz I love you’

De denderende gospel van een volle kerk uit de titelsong, de uitzinnige ‘whoops’ van de hit ‘Juice’: wij weten wel wat Prince hoorde in zijn stadsgenot­e Lizzo. Ze werkt het af met hilarische, compromisl­oze body positivity.

10. Kokoko!, ‘Fongola’

Synths en gitaren zijn duur in Kinshasa, dus maakt Kokoko! op jerrycans, tikmachine­s en binnenband­en een groezelige mix van metalen percussie en rudimentai­re techno. Die is ruw maar aanstekeli­jker dan ebola.

 ?? © pn ?? Billie Eilish.
© pn Billie Eilish.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium