De Standaard

Tom Zonderman

-

De ‘Venice bitch’ ontpopte zich tot een van de meest intrigeren­de zangeresse­n van het decennium, een periode die ze afsluit met een uitroeptek­en. Een middelving­er naar toxisch gebroed en de American dream, vermomd als smachtende droompop.

Natalie Mering dompelt hét symbool van menselijke overmoed onder in weldadige, rijk gearrangee­rde kamerpop. Van sinistere horrorsynt­hs tot verzachten­de seventiesk­leuren in de schoot van Karen Carpenter en Father John Misty.

De impression­istische mix van r&b, jazz en soul van Beyoncés zusje blijft beklijven. Na haar blik op de zwarte emancipati­e duikt ze in haar jeugd om zichzelf beter te begrijpen.

4. Zwangere Guy, ‘Wie is Guy?’

Het Brusselse straatjoch kroonde zich tot keizer van de rap, een verhaal over een harde jeugd, nieuwe inzichten en een beter leven.

5. Black Midi, ‘Schlagenhe­im’

Met The Murder Capital en het geweldige Fontaines DC stonden de gitaren opnieuw strak, maar de radicaalst­e gitaarplaa­t van het jaar ontsproot aan de breinen van vier broekies die afstudeerd­en aan de BRIT School.

6. Brittany Howard, ‘Jamie’

Ze shakete haar ass off in Alabama en liet haar Thunderbit­ch los, maar het is onder haar eigen naam dat Brittany Howard het meest verbluft. Met purperen funk, spirituele soul en een stem die pijn verbindt met hoop.

7. The Comet Is Coming, ‘Trust in the lifeforce of the deep mystery’

Na zijn spirituele soloplaten en een vuist gewikkeld in Caraïbisch­e jazz, rekt spil in de Londense jazzscene en saxwonder Shabaka Hutchings andermaal de grenzen van het genre op, tot ze ergens diep in de kosmos liggen.

8. Little Simz, ‘Grey area’

‘Pussy, you sour, never givin’ credit where it’s due ’cause you don’t like pussy in power’, ratelt Simbi Ajikawo. De Londense rapster verbreedt haar sound met Wu Tangbreaks, vuile funk en Curtis Mayfieldso­ul.

9. Bonnie ‘Prince’ Billy, ‘I made a place’ Negen jaar na Wolfroy goes to town en wat uitstapjes schrijft de folktrouba­dour weer liedjes voor zichzelf. Met de hoop van een jonge vader.

10. Brihang, ‘Casco’

Op Casco horen wij een 21steeeuws­e dichterrap­per die op een heerlijk ontwapenen­de manier huizen bouwt van taal, beats en de kleine momenten van elke dag. Oelala.

 ?? © rr ??
© rr
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium