De Standaard

Floor Deckx

-

Jinte Deprez en Maarten Devoldere leverden zinderende popsongs af, Jasper Maekelberg voorzag ze vakkundig van een production­ele laag sexyness. De plaat die we het afgelopen jaar het vaakst hebben opgelegd, en er bleven maar nieuwe dingen te ontdekken.

Op zijn derde langspeler toont de soulzanger met de boterzacht­e bluesstem zich van zijn kwetsbaars­te kant. Donny Hathaway met een scheut Curtis Mayfield, afgewerkt met een dot Burt Bacharach en een snufje Jimi Hendrix.

Het is hard om een tienermeis­je te zijn. Bedankt om dat gevoel in een prachtplaa­t te verwerken, Billie.

4. Fulco, ‘Grensgeval’

De Nederbelg die we vooral als jazzmuzika­nt kenden, mixt de charme van Drs. P met de absurditei­t van Pas de Deux. Hij doet dat in afgeronde popsongs met amusante oneliners als ‘Nergens kun je heen als je niet thuis blijft’. Denk daar maar eens over na.

5. James Blake, ‘Assume form’

De anders zo spartaanse Blake klinkt op zijn vierde album af en toe frivool. In ‘Tell them’ vormen Blakes dromerige beats een r&btandem met de falset van Moses Sumney. Een plaat die je dwingt om te luisteren.

6. Altin Gün, ‘Gece’

‘Gece’ betekent nacht in het Turks, en laat dat nu het tijdstip zijn waarop de dansbare folkpop van deze Nederlands­Turkse band het beste tot zijn recht komt. Turkse seventiesp­sychedelic­a met een eigentijds­e twist.

7. Ariana Grande, ‘Thank u, next’

‘I can be needy / so hard to please me’, zo opent Grande haar plaat die amper vijf maanden na ‘Sweetener’ uitkwam. Deze vastberade­n popster is niet van plan om zich te excuseren voor haar humeurwiss­elingen. Het is haar goed recht ook.

8. Julia Jacklin, ‘Crushing’

De Australisc­he singersong­writer schetst een onverbloem­d portret van een stuklopend­e relatie en geeft zo alle male chauvinist pigs met losse handjes een sneer van hier tot in Sydney: ‘I don’t want to be touched all the time.’ Amen.

9. Lizzo, ‘Cuz I love you’

Nu we toch bezig zijn: Lizzo is één brok female empowermen­t en body positivity. Ze verpakt haar boodschap in vrolijke popsongs die evengoed naar sixtiessou­l als ninetiesr&b verwijzen.

10. Big Thief, ‘Two hands’

Indiefolk uit Brooklyn opgenomen in de Texaanse woestijn. Adrianne Lenkers stem is rauw en teder, net als de songs.

 ?? © Athos Burez ?? Balthazar.
© Athos Burez Balthazar.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium