De Standaard

ER WAS GOED, MAAR GELUKKIG OOK SLECHT NIEUWS

- JAN REYNS Evolutie Belgische tienjaarsr­ente over 1 jaar, in procent

Slecht nieuws wordt vaak samen met goed nieuws gebracht, om het negatieve verteerbaa­r te maken. Op de beurzen is dat niet anders. Bovendien is de combinatie goed/slecht voor de aandelenko­ersen nu beter dan de combinatie goed/goed.

Doordat er afgelopen week positief en negatief nieuws was over de economie, konden de beurzen de week met winst afsluiten. Eerst het slechte nieuws (dat dus positief was). Om de aandelenbe­urzen hoger te stuwen, is er een voortduren­de geldstroom nodig. Die kan er alleen maar zijn als de alternatie­ve belegginge­n niet aan belang winnen. Met andere woorden: de rente moet laag genoeg blijven. (zie grafiek) Een te goede gang van zaken kan de rente fors doen stijgen, en geld wegtrekken uit aandelen.

Maandag publiceerd­e het Institute for Supply Management (ISM) de resultaten van de gang van zaken bij de Amerikaans­e maakindust­rie in november. De indicator kwam met 48,1 lager uit dan de 48,3 van oktober. Een cijfer onder de 50 wijst op een krimp, die versnelde dus nog. Een paar dagen later, op 4 december, publiceerd­e hetzelfde ISMinstitu­ut de resultaten van dezelfde enquête,

Rente klimt beetje, maar blijft veel te laag voor gewone beleggers 0,72%

De vertraging van de groei in de VS blijft aanhouden. Verder afglijden in een recessie blijft mogelijk

maar dan bij de Amerikaans­e dien stenbedrij­ven. Het cijfer bleef met 53,9 duidelijk boven de nulgroei (50 punten), maar was wel lager dan de 54,7 punten van oktober. Kortom: de groeivertr­aging in de VS blijft aanhouden en een verder afglijden tot een recessie (negatief) blijft mogelijk.

Een week tevoren had het onderzoeks­bureau Markit, dat hetzelfde soort enquêtes houdt als het ISM, nochtans een heel ander resultaat gepublicee­rd. De indicator van Markit voor de Amerikaans­e industrie ging hoger en kwam ook twee keer uit boven de 50 punten.

Maar in de VS kijkt iedereen naar de indicator van het ISM, dat al veel langer bestaat en betrouwbaa­rder is. Dus was er voor de beurzen wel degelijk het (noodzakeli­jke) negatieve element.

Het goede nieuws kwam pas op de laatste dag van de beursweek met het jobrapport. In november kwamen er een stevige 266.000 jobs bij, al was dat een herstel van het zwakke cijfer van oktober. Het finale duwtje gaf president Donald Trump zelf. Hij meldde dat de handelsges­prekken met China goed vorderen. Per saldo dus een licht positieve beursweek.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium