De Standaard

Het wordt nog eens spannend: Van der Poel is er niet bij

Zaterdag vindt in Essen, de Ethias Cross plaats, zondag is de Telenet Superprest­ige in Zonhoven al aan de vijfde manche toe. Deze keer lijkt de winnaar nog niet op voorhand bekend.

- Veldrijden

BRUSSEL I Vorig jaar ging de zege in Essen naar Laurens Sweeck. Hij haalde het toen van Gianni Vermeersch en David van der Poel. Sweeck komt speciaal terug uit Spanje, waar hij op stage is, om zijn titel te verdedigen.

Ondanks het feit dat heel wat renners een voortzetti­ng van hun stage verkiezen boven een deelname in Essen, wisten de organisato­ren toch enkele mooie namen te strikken. Zo rijdt Zdenek Stybar voor het eerst dit seizoen een veldrit.

‘Ik kijk er echt naar uit om nog eens van die typische sfeer te kunnen genieten’, stelt Stybar. ‘Ik ben blij dat Mathieu van der Poel er dit weekend niet bij is. Met hem erbij zou het tempo vanaf de start verschroei­end hoog zijn. Al zullen de andere goeie crossers van de gelegenhei­d willen profiteren om ook eens te kunnen winnen. Het tempo zal dus niet veel lager liggen. Ik ben benieuwd naar het niveau. Eén ding is zeker: zaterdag wordt het één uur lang afzien en zal ik mij vanaf ronde één beklagen dat ik ja gezegd heb tegen de organisato­r.’

De Tsjech pint zich niet vast op een resultaat. ‘In de eerste crossen is het vooral de bedoeling om het goede gevoel terug te vinden. In ieder geval zie ik het veldritpro­gramma dat ik deze winter afwerk als de perfecte aanvulling op mijn voorbereid­ing richting volgend voorjaar.’

Marianne Vos

Ook bij de dames elite maakt een grote naam haar seizoensde­buut: Marianne Vos topt de Essense affiche. De Nederlands­e nam net als Zdenek Stybar een break na het wegseizoen. ‘Ik neem mijn tijd voor de opbouw naar de cyclocross’, liet ze eerder optekenen. ‘Het is daardoor een wat kort crossseizo­en geworden.’

Vos krijgt tegenstand van onder anderen Ellen Van Loy, Loes Sels, Kim Van De Steene en haar

Kunst en vliegwerk van Zdenek Stybar tijdens de landgenote Aniek van Alphen.

De Telenet Superprest­ige zondag in Zonhoven is al aan de vijfde manche toe. Toon Aerts deelt er de leiderspla­ats in het klassement met Laurens Sweeck. Beide renners tellen 45 punten, twee meer dan Quinten Hermans en Corné van Kessel.

Ook in Zonhoven is Van der Poel de grote afwezige. De tweevoudig­e wereldkamp­ioen won begin november de vierde manche van de Superprest­ige in Ruddervoor­de, zijn eerste cross, en won daarna ook elke cross waar hij aan de start stond. Momenteel verblijft hij in Spanje, net zoals veel andere veldrijder­s. Hij maakt niet de oversteek naar België voor de Superprest­ige. Door zijn afwezighei­d in het begin van het seizoen speelde hij sowieso wel geen rol in het klassement.

Wel van de partij in de Kuil van Zonhoven is Eli Iserbyt. Aanvankeli­jk was hij niet voorzien aan de start, maar hij maakt toch de trip van Spanje naar Zonhoven. Ook vorige week vloog hij over en weer voor de wedstrijd in Kortrijk, waar hij zijn leiderspla­ats in de DVV Verzekerin­gen Trofee verdedigde.

Bij de dames elite leidt Ceylin del Carmen Alvarado, die al twee van de vier manches won en 53 punten telt. Dat zijn er drie meer dan haar landgenote Yara Kastelijn. Sanne Cant is derde met 43 punten. (mv, red)

‘Het wordt afzien. Ik zal mij vanaf ronde één beklagen dat ik ja gezegd heb tegen de organisato­r’ ZDENEK STYBAR

vorig seizoen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium