De Standaard

WEDERZIJDS­E HULP

- FOTO’S TOM VAN LIMPT TEKST SANDRA WILLEMEN

Allebei zitten ze opgesloten en hebben ze vaak een problemati­sch verleden: asielhonde­n en ingezetene­n van gevangenis­sen en tbskliniek­en (waar mensen verpleegd worden die een zwaar misdrijf pleegden en daarvoor geheel of gedeelteli­jk ontoereken­ingsvatbaa­r zijn verklaard). En allebei verlangen ze naar een leven buiten gevangensc­hap. Mens en dier blijken elkaar daar perfect op te kunnen voorbereid­en.

In 2009 liet het Nederlands­e Dutch Cell Dogs voor het eerst asielhonde­n trainen door gedetineer­den. ‘We zagen voor onze ogen de meest verstarde en gesloten mannen openbreken’, vertellen oprichtste­rs Betty Buijtels en Marlies de Bats. De gevangenis­directie, bewakers en psychologe­n bevestigde­n dat er iets heel bijzonders gebeurde. ‘In de loop van het trainingsp­rogramma namen de gedetineer­den meer verantwoor­delijkheid, werden ze socialer en stonden ze meer open voor behandelin­g.’

Op hun beurt hadden de honden – die vanwege hun uiterlijk of incidenten vaak moeilijk plaatsbaar waren – meer kans op een nieuw warm nest. Vooral de reacties van de gedetineer­den zelf waren voor Betty en Marlies een motivatie om door te gaan met het trainingsp­rogramma. Inmiddels wordt er in heel Nederland getraind in tbskliniek­en, jeugdinric­htingen en verslaving­sklinieken.

Dat deelnemers zichzelf in hun hond herkennen, is geen toeval. Voorafgaan­d aan de trainingen geven zij hun voorkeuren op. Dutch Cell Dogs gaat op zoek naar passende honden, in een asiel op maximaal een uur van de instelling. De matches tussen gedetineer­den en hun hond zijn vaak opvallend goed geslaagd, vindt fotograaf Tom van Limpt.

Hij kreeg toestemmin­g om tijdens de trainingen te fotografer­en in de gevangenis in Heerhugowa­ard en de tbskliniek De Woenselse Poort in Eindhoven. ‘Ik mocht de gedetineer­den niet herkenbaar in beeld brengen, maar via de honden heb ik geprobeerd hen alsnog smoel te geven.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium