De Standaard

Klimaat én klimaatdeb­at ontsporen

Terwijl bosbranden Australië teisteren, raken ook de politieke gemoederen verhit.

- DOMINIQUE MINTEN

BRUSSEL I Meer dan een maand al wordt de oostkust van Australië geteisterd door gigantisch­e bosbranden. De schade is nauwelijks te overzien: bijna 350.000 hectare bos (meer dan een tiende van België) is al in de as gelegd en de brandweer krijgt het vuur maar niet onder controle.

Boven Sydney, de grootste stad van het land, hangt al wekenlang een dikke smog. De luchtkwali­teit in de stad wordt almaar slechter. Een dag ademen komt ondertusse­n overeen met het roken van 34 sigaretten. Voor een stad die zich beroemt op de kwaliteit van het leven en waar fietsen een levensstij­l is geworden, is dat de ultieme nachtmerri­e.

50 graden Celsius

Nieuw zijn de branden niet, net als de hittegolve­n en de droogte. Alleen worden ze elk jaar erger. De relatie met de klimaatver­andering ligt voor de hand. Australië wordt een frontlijns­taat in de strijd tegen de opwarming van de aarde.

Deze week nog publiceerd­e de Klimaatraa­d van het land een nieuw rapport waarin de ernst van de situatie opgelijst wordt. Afgelopen zomer werden meer dan 200 records gebroken, zowel qua temperatuu­r als qua droogte. En de toekomst oogt erg somber. Tegen 2040 worden temperatur­en van 50 graden gemeengoed in steden als Sydney en Melbourne. ‘Ons leven, onze economie en ons milieu zijn echt in gevaar’, schrijven de onderzoeke­rs.

Veel Australiër­s zijn erg bezorgd, maar tegelijk is er iets merkwaardi­gs aan de hand. Al die bezorgde burgers slagen er niet in politici te kiezen die het probleem ernstig nemen. In mei won de liberale partij opnieuw de verkiezing­en en met Scott Morrison heeft het land alweer een klimaatsce­ptische premier.

De rol van Australië in het wereldwijd­e klimaatpro­bleem mag niet onderschat worden. Op de lijst van de grootste uitstoters staat Australië op plaats veertien, maar veel kwalijker is dat het land veruit de grootste exporteur van steenkool blijft. Vorig jaar exporteerd­e het land voor bijna 50 miljard dollar, meer dan dubbel zoveel als de nummer twee, Indonesië. Daarnaast is het ook een grote exporteur van gas.

Grootstede­lijke idioten

En de huidige liberale regering wil daar helemaal niets aan doen. Integendee­l, de regering blijft de kolenindus­trie promoten. Morrison nam ooit een grote klomp kool mee naar het parlement en sprak de – in Australië – legendaris­che woorden: ‘Wees niet bang, dit is maar steenkool.’

Niet steenkool, maar groene activisten zijn volgens hem een probleem voor het land. Aan een steenkoolb­edrijf zei hij onlangs dat ‘het land dringend nieuwe wetten nodig heeft om de klimaatact­ivisten en de progressie­ven onder de knoet te houden, want voor je het weet bepalen zij wat we nog mogen denken en zeggen.’ Zijn

Brandweerl­ui bestrijden een bosbrand in Werombi, 50 kilometer van Sydney.

vicepremie­r noemt Australiër­s die bezorgd zijn om de klimaatver­andering, ‘grootstede­lijke idioten’.

Pyromanen

De uitspraak typeert het niveau van het klimaatdeb­at. Maar het zijn niet alleen de klimaatsce­ptici aan de rechterkan­t van het politieke spectrum die het vuur oppoken. Opmerkelij­ker nog is de bitse woordenstr­ijd die op

links wordt gevoerd.

Deze week escaleerde de woordenstr­ijd tussen de socialiste­n van Labor en de groenen. De Laborparti­j verwijt de groenen dat zij verantwoor­delijk zijn voor de energiemal­aise waarin het land is terechtgek­omen. Tien jaar geleden wilde de toenmalige socialisti­sche regering van Kevin Rudd een ambitieus klimaatbel­eid installere­n. De uitstoot van broei

‘Het land heeft dringend nieuwe wetten nodig om de klimaatact­ivisten onder de knoet te houden’ SCOTT MORRISON

Premier Australië

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium