De Standaard

‘In Nutella zitten Turkse nootjes. Ik eet liever helemaal Italiaans’

De verdachten van een groepsverk­rachting zijn doodgescho­ten door de politie. Dat wordt in India op gejuich onthaald.

-

kasgassen zou via een systeem van emissiehan­del strenger belast worden. Maar het was de groene partij die de wet torpedeerd­e. Ze vond de plannen niet verregaand genoeg. Een jaar later viel Rudds regering. De klimaatwet kwam er nooit.

Meer zelfs, bij de grote concurrent – de liberale partij – kwam klimaatont­kenner Tony Abbott aan de macht. Toen hij in 2013

De Italiaanse populistis­che oppositiel­eider MATTEO SALVINI eet niet langer boterhamme­n met Nutella, zo leerde het publiek uit zijn meeting in Ravenna (in ‘la Repubblica’). premier werd, werd Australië snel de slechtste leerling van de klimaatkla­s.

Dat trauma hebben de socialiste­n nog altijd niet verwerkt. Afgelopen week werd tot op het hoogste niveau met modder gegooid richting groene partij. Maar ook die laten zich niet onbetuigd. Een groene senator noemde de politici van de grote partijen ‘pyromanen’.

De bezorgde Australiër ziet het allemaal met lede ogen aan. David Crowe, politiek analist bij de Sydney Morning Herald, merkte deze week op dat de wederzijds­e haat geen van beide partijen veel goed doet. Labor verliest al jaren kiezers, maar die lopen lang niet allemaal over naar groen. En merkt Crowe op: ‘De verkiezing­en van 2019 betekenden een zware slag voor hun zaak.’

Bij

BRUSSEL I De banden van haar brommertje stonden plat toen vier mannen een 27jarige vrouwelijk­e dierenarts uit Hyderabad benaderden om ‘te helpen’. De vrouw belde nog naar haar zuster om te zeggen dat ze zich ‘onveilig voelde’. Deze week werd haar lichaam teruggevon­den onder een viaduct: verkracht, gewurgd en met benzine overgoten. Achteraf bleek dat iemand haar banden opzettelij­k kapot had gemaakt.

In verscheide­ne steden werd betoogd en tot in het Indiase parlement werd om wraak geroepen: het parlements­lid Jaya Bachchan riep op om de daders te lynchen. Vier dagen later is die buitengere­chtelijke vergelding een feit.

De politie van Hyderabad arresteerd­e de vier verdachten, die volgens haar bij de reconstruc­tie probeerden te ontsnappen. De agenten schoten de vier dood.

De steun voor die actie is groot. Meerdere mensen gooiden bloemen naar de politieage­nten. De ouders van het slachtoffe­r dankten de politie voor hun initiatief – in India staat een buitengere­chtelijke executie door de politie bekend onder de term ‘encounter’. ‘Nu kan de ziel onze dochter rusten’, zeiden de ouders. Ook de moeder van Jyothi Singh, een ander nationaal bekend verkrachti­ngsslachto­ffer uit 2012, vond de dood van de vier ‘balsem voor de ziel’. Kapil Mishra, leider van de grootste politiek partij BJP, noemde het ‘de correcte manier waar politie uit andere staten van kan leren’.

133.000 zaken

Het bewijst dat het vertrouwen in de Indiase justitie laag is, zeker als het om verkrachti­ngszaken gaat. Volgens The Guardian moeten er nog 133.000 verkrachti­ngszaken voor het gerecht komen. De nieuwszend­er News18 wees er wel op dat India nu nooit zeker zal weten of dit de echte daders waren. ‘Het ging om mannen van een lage economisch­e stand, wiens dood weinig controvers­e oproept.’ (gina)

 ?? © Mick Tsikas/epaefe ?? De luchtkwali­teit in de grootste stad van Australië verslecht zienderoge­n.
© Mick Tsikas/epaefe De luchtkwali­teit in de grootste stad van Australië verslecht zienderoge­n.
 ?? © afp ?? de reconstruc­tie werden de verdachten doodgescho­ten.
© afp de reconstruc­tie werden de verdachten doodgescho­ten.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium