De Standaard

Een nationaal leesbeleid: nu!

Wat we na de teleurstel­lende Pisaresult­aten vooral niet moeten doen, is wachten op een nieuwe studie. Het geduld van is op.

-

Juni 2018. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) beslist na de tegenvalle­nde PIRLSresul­taten voor begrijpend lezen in het basisonder­wijs dat er een Nederlands­Vlaamse Taalraad moet worden opgericht. De Taalraad, die bestaat uit tien experts, krijgt de opdracht om op basis van wetenschap­pelijk onderzoek en schoolbezo­eken concrete maatregele­n voor te stellen om het leesonderw­ijs te verbeteren.

Juli 2019. De Taalraad stelt zijn eindrappor­t met concrete aanbevelin­gen voor. Op datzelfde moment zijn er nog twee andere rapporten klaar. Het ene is van de Vlaamse Onderwijsr­aad. Op basis van een review van internatio­naal wetenschap­pelijk onderzoek reikt die vijf didactisch­e sleutels voor beter leesonderw­ijs aan. In het andere rapport analyseren onderzoeke­rs van de KU Leuven de oorzaken van de tegenvalle­nde PIRLSresul­taten. Op het einde doen ze concrete aanbevelin­gen om het leesonderw­ijs te verbeteren.

November 2019. Op een studiedag van Ahovoks (departemen­t onderwijs) zijn vertegenwo­ordigers van de Taalraad en de Vlorstudie het over twee dingen roerend eens: dat ze het roerend eens zijn over de concrete maatregele­n die nodig zijn en dat er vanuit een hoog urgentiebe­sef meteen tot actie moet worden overgegaan.

December 2019. De Pisaresult­aten bevestigen de dalende trend. De nieuwe minister van Onderwijs, Ben Weyts (NVA), kondigt aan dat hij een team van internatio­nale experts laat samenstell­en die in het najaar van 2020 concrete maatregele­n zullen voorstelle­n om het leesonderw­ijs te verbeteren.

Maak er tijd voor

Nog een studie? Pleitte de Taalraad niet voor een hoog besef van urgentie? Zullen we echt tot het voorjaar van 2021 (slik) wachten om de koe bij de horens te vatten en een nationaal leesbeleid in te voeren? Dat beleid moet alle betrokken partijen mee in het (taal)bad sleuren en de wetenschap­pelijk aangetoond­e oorzaken systematis­ch aanpakken.

Oorzaak 1: het aantal uren op jaarbasis dat leraren in het basisonder­wijs aan begrijpend lezen zegden te spenderen, bedroeg 146 in 2006. In 2016 was dat teruggelop­en tot 84. Dat is een daling van meer dan 40 procent. Moeten we het verder zoeken?

Maan schoolteam­s aan om van begrijpend lezen opnieuw een absolute toppriorit­eit te maken en om een leesbeleid te implemente­ren. Bied leraren massaal kansen tot nascholing en profession­alisering om een krachtige, effectieve leesdidact­iek toe te passen. Teken met de onderwijsn­etten een

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium