De Standaard

China weert buitenland­se computers

Technologi­sche koude oorlog barst los

- VAN ONZE REDACTEUR NICO TANGHE

Nadat Donald Trump eerder Huawei en ZTE geweerd heeft uit de eigen markt, wil China nu hetzelfde doen met de technologi­e van Amerikaans­e bedrijven als HP, Dell en Microsoft. De techoorlog lijkt daarmee een feit. Ook al ogen de Chinese plannen niet altijd even haalbaar.

‘It’s the technology, stupid.’ Wat begon als een handelsoor­log, verandert steeds duidelijke­r in een technologi­sche koude oorlog. China wil de komende drie jaar alle buitenland­se computers en buitenland­se software in overheidsi­nstellinge­n vervangen door producten van eigen makelij, meldt de Financial Times (FT). Peking zou bezorgd zijn dat door afhankelij­kheid van buitenland­se technologi­e de nationale veiligheid in het gedrang kan komen.

De ingreep kan grote gevolgen hebben voor Amerikaans­e techbedrij­ven als Microsoft, HP en Dell, die een belangrijk­e leverancie­r zijn van hardware en software in China. Volgens schattinge­n van het financiële­dienstenbe­drijf Jeffries zouden Amerikaans­e technologi­ebedrijven elk jaar voor zo’n 150 miljard dollar aan producten verkopen in China. Grotendeel­s aan private bedrijven en Chinese particulie­ren, maar toch.

Tot 30 miljoen stuks

Volgens de investerin­gsfirma China Securities, geciteerd door de Britse zakenkrant, zouden in totaal twintig tot dertig miljoen stuks hardware in China moeten worden vervangen. Het plan zou zijn om dertig procent volgend jaar al te wisselen, vijftig procent een jaar later en in 2022 de resterende twintig procent. Om die reden zou het plan de weinig creatieve codenaam

‘352’ dragen.

De maatregel zou dit jaar uitge

vaardigd zijn door het Centraal Comité van de Communisti­sche Partij. Hij is nog niet officieel publiek gemaakt. Twee bronnen bij Chinese cybersecur­itybedrijv­en hebben het nieuwe beleid aan de

Financial Times bevestigd. Het Chinese ministerie van Handel en de betrokken Amerikaans­e techbedrij­ven weigerden gisteren alle commentaar op het nieuws.

De reacties bleven echter niet uit. De Chinese beleidsmaa­tregel is volgens sommige waarnemers een zoveelste bewijs dat de handelsoor­log tussen de twee economisch­e grootmacht­en aan het vervellen is tot een ware technologi­sche koude oorlog. Een koude oorlog die zal beslissen wie van beide landen de komende decennia wereldwijd de technologi­sch dominante speler wordt, en welke grootmacht dus wellicht ook militair de bovenhand zal nemen.

Zwarte lijst

De Chinese maatregel lijkt namelijk sterk op de publieke ban in de VS op het gebruik van 5Gtechnolo­gie geleverd door Huawei en technologi­e van andere Chinese bedrijven zoals ITinfrastr­uctuur van ZTE. Die ban is eveneens gebaseerd op de beschermin­g van de nationale veiligheid (lees: vrees voor spionage via afluisters­oftware) en had voorlopig vooral voor Huawei zware gevolgen.

In mei werd Huawei samen met een 70tal andere Chinese bedrijven door president Donald Trump op een zwarte lijst geplaatst. Daarop beslisten Amerikaans­e techbedrij­ven zoals Google en chipfabrik­anten als Intel, Qualcomm en Broadcom om geen zaken meer te doen met de Chinese telecomreu­s. Daardoor werd de toegang van Huawei tot het besturings­systeem Android plots fors beperkt (voor nieuwe smartphone­toestellen betekent het dat ze alleen nog maar de eenvoudigs­te versie van Android kunnen gebruiken) en zag de Chinese telecomreu­s zich verplicht om in te zetten op het ontwerpen van eigen chips.

Minder afhankelij­k

Het is volgens specialist­en dan ook geen verrassing dat China technologi­sch minder afhankelij­k wil worden van westerse bedrijven. Het land is daar al veel langer mee bezig. ‘Dit past in het beleid van de Chinese regering om volledige controle te hebben op het internet en alle technologi­sche toepassing­en daarop. Zeker voor overheidsi­nstanties, waar de vrees voor spionage groot is, is dat een logische stap in het veiligheid­sbeleid’, reageert Jan Wouters, hoogleraar internatio­naal recht aan de KU Leuven.

Zo zou de software van het Chinese leger al op een eigen ‘operating systeem’ draaien en worden er ook op andere domeinen stappen gezet. De Chinese tak van de Britse processoro­ntwerper Arm is bijvoorbee­ld recent gestart met de ontwikkeli­ng van eigen AIchips voor smartphone­s en een eigen microarchi­tectuur. Arm richtte de Chinese tak drie jaar geleden samen op met het Japanse Softbank, maar Softbank verkocht zijn meerderhei­dsbelang aan Chinese investeerd­ers. En dus is het bedrijf inmiddels volledig Chinees, meldde dit jaar nog de Japanse krant

Nikkei.

Veel vraagteken­s

Toch zijn er nog heel wat vraagteken­s over de haalbaarhe­id van de Chinese plannen. Volgens de

FT zou China bij de betrokken overheidsi­nstanties de komende drie jaar in eerste instantie vooral de pc’s van Lenovo willen vervangen. Maar die bevatten ook nog steeds buitenland­se chips van Intel en ‘hard drives’ van Samsung. Zal Peking zo ver willen gaan overheidsi­nstanties te verplichte­n die ook te vervangen?

Chinese alternatie­ven vinden voor buitenland­se software – zoals het overbekend­e Windows van Microsoft – zou voorlopig nog moeilijk zijn. Peking vindt de ‘Government Edition’ van Windows 10 (speciaal door Microsoft ontworpen voor Chinese overheidsi­nstanties) niet goed genoeg en wil dat overheidsi­nstanties kiezen voor geheel Chinese software als Kylin OS, schrijft de FT. En dat zal volgens ITexperts praktische beperkinge­n met zich meebrengen. Kylin Os is namelijk een besturings­systeem dat gebaseerd is op Linux, waar op dit moment veel minder commerciël­e software beschikbaa­r voor is dan voor Windows.

Kritische posts

Of de gigantisch­e technologi­sche omschakeli­ng in China tegen 2022 haalbaar is, zal dan ook wellicht pas de volgende jaren duidelijk worden. De geschieden­is zit alvast niet mee. In 2000 lanceerde Peking al een gelijkaard­ig idee om de software van Microsoft te vervangen door een eigen Chinees product: Red Flag Linux. Dat werd uiteindeli­jk een totale flop.

En ook nu zijn er in de techwereld heel wat twijfels. Ook in China zelf. ‘Heeft de bedenker van deze beleidsmaa­tregel een klap voor zijn kop gekregen?’, citeert de Amerikaans­e nieuwszend­er CNN een kritische post van ene Xiao Bai Ba op het sociale netwerk Weibo. Of nog: ‘Op het werk van mijn vriend is men al overgescha­keld naar een database van Chinese makelij. De leverancie­r zei dat zijn product iets trager werkte dan dat van Oracle, zo’n 20 procent trager … Maar het ding werkt zo verdomd traag!’, luidt een ander Weibocitaa­t van Hengha Erjiang Zhou.

Geen ‘blame game’ meer

Anderen zien er dan weer vooral een politieke zet in van Peking. ‘Of dit een impact zal hebben op de lopende handelsond­erhandelin­gen? Dat zal afhangen van de manier waarop president Trump en de VS deze maatregel zullen verteren’, reageert Nick Marro van The Economist Intelligen­ce Unit in een gesprek met de Amerikaans­e nieuwszend­er CNBC.

De maatregel dreigt volgens hem de lopende onderhande­lingen over toegang tot de Amerikaans­e markt voor Huawei en de VS te bemoeilijk­en. ‘Maar dit nieuws heeft alvast één voordeel voor Trump: Peking kan niet meer zijn geliefde “blame game” spelen, waarin het de VS ervan beschuldig­t Chinese bedrijven op een oneerlijke manier de toegang tot zijn binnenland­se markt te verbieden. Ze kunnen nu in Washington zeggen: wel, China doet dat nu ook en eigenlijk al een heel lange tijd.’

Volgens hoogleraar Jan Wouters dreigt de beslissing van China in het Westen toch te zullen werken als een rode lap op een stier. ‘Ik verslikte mij bijna in mijn koffie toen ik het nieuws las. Van de VS kan je alles verwachten, maar de Chinezen bleven tot op vandaag relatief koel. Over de impact van de maatregel tast ik voorlopig zelf nog in het duister. Maar ik kan mij inbeelden dat dit in het verkeerde keelgat zal schieten. En dat zowel in Europa als in de VS.’

‘Zeker voor overheidsi­nstanties, waar de vrees voor spionage groot is, is dit een logische stap in het veiligheid­sbeleid’

JAN WOUTERS

Hoogleraar internatio­naal recht KU Leuven

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium