De Standaard

Vlaams Klimaatpla­n kost tot 7 miljard euro per jaar

Om het klimaatbel­eid uit te voeren, moeten de privésecto­r en de overheid tien jaar lang 5,2 tot 7,2 miljard euro investeren, zegt adviesbure­au PwC.

- VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S

Het Vlaamse Energie en Klimaatpla­n dat de Vlaamse regering gisteren met enkele dagen uitstel heeft goedgekeur­d, zal de zelf vooruitges­choven doelstelli­ng – een verlaging van de CO2uitstoo­t met 35 procent – voorlopig niet halen. Dat moesten de ministers gisteren zelf toegeven. Het plan doet de uitstoot van broeikasga­ssen volgens de Vlaamse regering slechts met 32,6 procent dalen. Maar de milieubewe­ging stelt dat zelfs dat cijfer zwaar opgeblazen is.

Ministerpr­esident Jan Jambon (NVA) en Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (NVA) hopen dat innovatie in de komende tien jaar de oplossing biedt, bijvoorbee­ld door zelfrijden­de elektrisch­e wagens in te zetten, of drones voor het afleveren van pakjes. Ze wijzen er ook op dat in het cijfer de vergroenin­g van de salariswag­ens nog niet verrekend is. Als de federale overheid een maatregel in die zin neemt, heeft die ook een effect op de Vlaamse uitstoot.

Het plan zal de komende tien jaar een diepe stempel op Vlaanderen drukken, niet het minst financieel. De Vlaamse regering heeft haar plan laten doorrekene­n door het adviesbure­au PwC en dat komt in een ruwe schatting uit op een jaarlijkse kostprijs van 5,2 tot 7,2 miljard euro. De helft daarvan gaat naar het energiezui­nig maken van woningen en kantoren, de andere helft gaat naar milieuvrie­ndelijk transport en hernieuwba­re energie. Investerin­gen door de industrie of de landbouw zijn in de cijfers nog niet opgenomen.

Dat is een hoog prijskaart­je, het plan mikt er dan ook op dat de helft van de Vlamingen in 2030 op een goed gelegen locatie woont. Meer dan 60 procent van de werkgevers moet goed bereikbaar zijn en het aantal gereden kilometers moet met 15 procent dalen. Verder moet minstens de helft van de nieuw verkochte personenwa­gens volledig emissievri­j zijn en 20 procent gedeelteli­jk. 30 procent van de bestelwage­ns mag geen broeikasga­ssen uitstoten.

Om een huis te verwarmen en verlichten, moet er 40 procent minder CO2 worden uitgestote­n, voor kantoren liggen de normen zelfs nog hoger. Ook die voor het selecteren en verwerken van afval worden strenger. Zo moet de uitstoot van stortplaat­sen zelfs met vier vijfden dalen.

Het grootste gedeelte van de investerin­gen hoesten privéinves­teerders, individuel­e huishouden­s of bedrijven op. Maar de

Vlaamse regering zegt te beseffen dat ze hier en daar zal moeten bijspringe­n, bijvoorbee­ld omdat de investerin­g te hoog is en de terugverdi­entijd te lang. De individuel­e ministers moeten in de komende maanden op hun domein een actieplan opstellen.

Tegenover de investerin­gen staan ook baten. Zo zal de luchtkwali­teit in Vlaanderen aanzienlij­k verbeteren door het overschake­len op elektrisch­e auto’s, met minder vroegtijdi­ge overlijden­s als gevolg. De modal shift in de transports­ector moet leiden tot minder files en minder verkeerson­gevallen. Ook een aangepast eetpatroon en een groter comfort binnenshui­s moeten gezondheid­svoordelen opleveren.

Het grootste gedeelte van de investerin­gen hoesten privéinves­teerders, individuel­e huishouden­s of bedrijven op

‘Als je het mij vraagt, landt de Vlaamse regering in 2030 met dit plan op een daling van de CO2uitstoo­t met 15 tot 20 procent.’

Mathias Bienstman van de Bond Beter Leefmilieu (BBL) ziet niet veel reden tot optimisme in het klimaatpla­n dat de Vlaamse regering gisteren, na een weekend uitstel, heeft goedgekeur­d. ‘Het plan heeft geen band met de realiteit’, zegt hij. ‘Een daling van de CO2uitstoo­t met 35 procent blijft veraf.’

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (NVA) ziet dat helemaal anders. ‘Dit plan is ambitieus, haalbaar en betaalbaar’, herhaalde ze gisteren, voor ze op het vliegtuig naar de klimaattop in Madrid stapte. Maar ze moest wel toegeven dat ze de doelstelli­ng waartoe de Vlaamse regering zich had verbonden niet zal halen. Volgens haar berekening­en landt Vlaanderen in 2030 op een daling van de broeikasga­ssen met 32,6 procent.

Rekenen op de techniek

De Vlaamse regering had zich bij haar aantreden tot een daling met 35 procent verbonden. ‘We gaan voluit voor het effectief realiseren van de afgesproke­n doelstelli­ngen’, staat in het Vlaamse regeerakko­ord. Die belofte houdt de regering voorlopig niet, ondanks een Europese aansporing, midden dit jaar, om beter te doen.

Toch geeft ministerpr­esident Jan Jambon (NVA) de moed niet op. ‘We maken ons sterk dat we toch nog aan die 35 procent zullen raken. 2030 is nog ver weg. We rekenen op innovaties als zelfrijden­de elektrisch­e auto’s of geothermis­che vernieuwin­gen om het gat dicht te rijden’, zegt Olivier Van Raemdonck, de woordvoerd­er van Jambon.

De Vlaamse regering heeft wat lucht gelaten uit de oorspronke­lijke versie van het plan, dat nog door de regeringBo­urgeois was opgesteld. Zo zijn de klimaatmaa­tregelen voor gebouwen grondiger doorgereke­nd. Maar alvast op het vlak van transport is het effect nog opgeblazen, vindt Bienstman. De wijziginge­n die de Vlaamse regering in extremis nog aangebrach­t heeft – zoals een snelheidsb­eperking tot 100 kilometer per uur op de Brusselse ring en tot 90 per uur als de normen voor fijn stof worden overschred­en (zie hiernaast), realiseren geen winst.

‘We maken ons sterk dat we toch nog aan 35 procent minder uitstoot zullen raken. 2030 is nog ver weg’

Brussel en Wallonië doen beter

Dat maakt het ambitieniv­eau van het Vlaamse plan relatief. Ter vergelijki­ng: Brussel streeft naar een CO2reducti­e met 40 procent tegen 2030, Wallonië naar een daling met 55 procent. Ook Europa komt deze week met een stappenpla­n voor een daling met 55 procent.

Een tekort in het Vlaamse plan kan later nog ingevuld worden, of afgekocht met zogenaamde flexibilit­eitsmechan­ismen, waarbij Vlaanderen in andere Europese landen emissierec­hten aankoopt. Volgens het plan zou dat 100 tot 200 miljoen euro kunnen kosten.

Teleurgest­eld

De verschille­nde milieuorga­nisaties hebben al teleurgest­eld gereageerd. Ze zien geen structurel­e aanpak om de CO2uitstoo­t daadwerkel­ijk terug te dringen. Het enige lichtpunt zien ze in de sectoren landbouw en natuur, waar de ambities opgetrokke­n zijn. De oppositiep­artijen SP.A en Groen wijzen op de contradict­ies in het plan. Er wordt bijvoorbee­ld ingezet op andere vervoerswi­jzen, zegt Groenfract­ieleider Björn Rzoska, ‘maar tegelijk wordt er verder bespaard op De Lijn.’

Het plan bevat ook het voornemen om huiseigena­ars die renoveren een gratis lening van 30.000 euro te geven. ‘Maar wie de financiële ruimte heeft om te lenen, heeft dat al lang gedaan’, reageert Bruno Tobback, parlements­lid voor de SP.A. ‘De anderen hebben niets aan die plannen. Bovendien wonen zij vaak in de minst energieeff­iciënte woningen.’

OLIVIER VAN RAEMDONCK Woordvoerd­er Jan Jambon

‘Er wordt ingezet op andere vervoerswi­jzen, maar tegelijk wordt er verder bespaard op De Lijn’

BJÖRN RZOSKA Fractielei­der Groen

De beslissing om de snelheidsl­imiet op de Ring van Brussel terug te brengen tot 100 kilometer per uur is – afgaande op de formulerin­g in het Vlaamse klimaatpla­n – vooral een noodzaak. De komende jaren vinden op de Ring ingrijpend­e werken plaats om enkele punten te verbreden. ‘Hierdoor moet het snelheids regime aangepast worden’, staat in het plan.

1. Welke impact kan dat hebben op het klimaat?

Om de verlaging te motiveren, wijst de Vlaamse regering naar een ‘recente studie’ die uit gevoerd werd door verkeers veiligheid­sinstituut Vias – toen nog BIVV – in 2017. Dat onder zocht twee scenario’s met ‘variabele snelheidsl­imieten’. Standaard blijft de grens op 120, maar bij druk verkeer kan die verlaagd worden. Volgens de simulatie zou zo’n verlaging een positieve impact hebben op de CO2uitstoo­t. Auto’s die trager rijden – maar vooral met een constanter­e snelheid – stoten minder uit. De impact is echter eerder beperkt. In de spits zou de uitstoot met 3 pro cent dalen, tijdens de daluren met hoogstens 1 procent.

Eerdere studies gingen aan de hand van modellen al de mogelijke impact van een ver laging van de gemiddelde snel heid van 120 naar 90 kilometer per uur na. Volgens een studie uit 2008 zou dat de CO2uit stoot met 12 procent kunnen terugdring­en. Een latere studie uit 2012 hield het op 8 procent. Maar tussen theoretisc­h model en realiteit gaapt een kloof. ‘Door de files wordt er tegen woordig nog maar zelden 120kilomet­er per uur gereden op de Ring’, merkt Mark Pecqueur, docent motorentec­h nologie aan de Thomas More Hogeschool, op. ‘In de file ver bruikt een wagen net méér. De impact van deze maatregel zal volgens mij zelfs amper meet baar zijn. De regering zou beter de files oplossen.’

Erik Grietens van Bond Beter Leefmilieu vindt de ingreep wel ‘symbolisch belangrijk’. Die heeft trouwens meer impact op de uitstoot van fijn stof en NOx, die weliswaar niets met de klimaatopw­arming te maken hebben. In de onderzocht­e scenario’s met een variabele snelheidsl­imiet zou die met 6 à 7 procent afnemen in de spitsuren.

2. Zal dit de file oplossen?

Lagere en daardoor doorgaans meer homogene snelheden leiden tot een regelmatig­ere verkeersst­room en zo voor capaciteit van de weg. Het Vlaams departemen­t Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) onderzocht in 2015 de impact van een verlaging van de limiet van 120 naar 100 km per uur op de files op de Ring. Die bleek ‘beperkt tot licht positief ’. In de ochtendspi­ts zou de file ter hoogte van Wemmel en GrootBijga­arden licht afnemen, in de avondspits zou het tussen Vilvoorde en Machelen wat vlotter gaan. Verder zou er weinig veranderen.

3. Wordt de Ring veiliger?

In dezelfde studie bekeek het MOW ook de mogelijke impact op de verkeersve­iligheid. Het analyseerd­e de 339 letselonge­vallen die in 2012 en 2013 tussen Tervuren en Tubeke plaatsvond­en. Bij 8 procent daarvan werd tussen 100 en 120 kilometer per uur gereden en waren er geen andere factoren in het spel, zoals alcohol of de weersomsta­ndigheden. Het leidde tot de conclusie dat ‘een algemene verlaging van de snelheidsl­imiet, als alleenstaa­nde maatregel, een relatief beperkte impact op de verkeersve­iligheid zal hebben’.

De Brusselse Ring is trouwens slechts voor 70 procent de bevoegdhei­d van Vlaanderen. Het meer zuidelijke deel – zo’n 18 kilometer of 24 procent – is in handen van het Waals Gewest. Zijn minister van Mobiliteit Philippe Henry (Ecolo) is ook ‘voorstande­r’ van een verlaging, maar de kwestie werd nog niet besproken in zijn regering.

De resterende 5,5 kilometer valt onder het Brussels Gewest. Dat gaat alvast mee in de Vlaamse plannen en zal ook de limiet verlagen, zegt minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen). ‘Hopelijk kunnen we de plannen voor de verbreding van de Ring dan verlaten. Die zal de effecten van de snelheidsv­erlaging helemaal tenietdoen.’

‘De laatste jaren zien we het niveauvers­chil enorm toenemen. Veel Afghaanse jonge ren komen van het arme platte land. Zij stonden gisteren bij wijze van spreken nog schapen en geiten te hoeden, en zijn nooit naar school geweest. Toch kan ik zeggen dat wij heel wat succes verhalen boeken. Jonge vluchte lingen die hier met niets aanko men, zetten wij met een goede op leiding op de arbeidsmar­kt af.’

Aan het woord is Dirk Kops, directeur van het Centrum Leren en Werken aan de Technische Scholen Mechelen (TSM). Liefst 57,9 procent van de leerlingen aan de Centra Leren en Werken (CLW) in Vlaanderen verlaat vroegtijdi­g de school zonder kwalificat­ie (DS 12 november). Aan het CLW van Kops is dat zo’n 20 procent.

Nochtans heeft ook zijn school een moeilijk publiek. ‘Wij staan bekend als school voor nietbegele­ide minderjari­ge vluchtelin­gen. Hun taal en schoolacht­erstand is heel groot, maar meestal zijn ze ook gemotiveer­d. Ze willen een beroep leren omdat ze zo snel mogelijk geld willen verdienen. Onze anderstali­ge jongeren zijn een heel trouw publiek.’

‘Soms komen ze van ver om hier les te volgen, vaak op aanraden van hun voogd of hun begeleider­s in het opvangcent­rum. Ze zeggen: “Meneer, ik kom graag naar school”. Jongeren die het op een andere school uithingen, worden hier vaak een voorbeeld. Zij komen op tijd en werken hard. Werkgevers weten ondertusse­n dat wij goede arbeidskra­chten afleveren, en zien onze jongeren graag komen. In de bouw en de carrosseri­e zijn ze gegeerd. Ze vinden snel een baan.’

Ontbijt op school

Wat is het geheime recept? ‘Omkaderen en nog eens omkaderen’, zegt Kops. ‘Succesverh­alen vergen inspanning­en en veel energie en komen niet zonder tegenslage­n. Maar ik stel vast dat onze aanpak in andere scholen steeds meer navolging vindt.’

Die omkadering gaat verder dan wat een school hoort te doen. Kops: ‘Om te beginnen, geven wij onze leerlingen een ontbijt en kleden we ze voor de winter. Als de inspectie zou langskomen, zou ze

 ??  ?? In extremis voegde de Vlaamse regering nog een snelheidsb­eperking op de Ring rond Brussel aan haar klimaatpla­n toe.
In extremis voegde de Vlaamse regering nog een snelheidsb­eperking op de Ring rond Brussel aan haar klimaatpla­n toe.
 ?? © belga ??
© belga
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium