De Standaard

HET PLAN VAN DE VERBROKEN BELOFTEN

- RUBEN MOOIJMAN

Vlaams minister van Milieu Zuhal Demir (NVA) omschreef gisteren het klimaatpla­n, waarmee ze naar de top in Madrid trekt, als ‘ambitieus, haalbaar en betaalbaar’. Met die eerste bewering doet ze de waarheid geweld aan. Want het plan is in de verste verte niet ambitieus. Om dat vast te stellen, volstaat het even het Vlaamse regeerakko­ord te raadplegen dat haar eigen ploeg twee maanden geleden opstelde. Daarin belooft de regering ‘voluit te gaan voor het effectief realiseren van de afgesproke­n doelstelli­ngen’. Maar het planDemir schiet tekort: de maatregele­n zijn onvoldoend­e om een uitstootre­ductie van 35 procent te realiseren.

Het plan kenmerkt zich niet door ambitie, maar juist door een opvallend gebrek daaraan. Neem de verlaging van de snelheid op de Brusselse Ring. Als de regering ambitie had willen tonen, had ze de snelheid op alle Vlaamse autosnelwe­gen verlaagd, zoals de Nederlands­e regering heeft gedaan. Maar zelfs zo’n maatregel, die de Vlaming niets zou kosten behalve enkele minuten extra reistijd, noemde ministerpr­esident Jan Jambon (NVA) ‘te drastisch’. Als dat al te drastisch is, dan ligt de lat wel heel erg laag.

Demir omschreef het plan ook als ‘haalbaar’. Dat klopt waarschijn­lijk, maar het is niet iets om mee uit te pakken. Niet haalbaarhe­id moet het leitmotiv zijn van een klimaatpla­n, maar de wil om dingen ten goede te veranderen. In het regeerakko­ord nam de Vlaamse regering zich voor om zich te meten met samenlevin­gen als Nederland en Scandinavi­ë. Dat voornemen is na amper enkele maanden alweer overboord gegooid, blijkt uit dit plan. Want terwijl Scandinavi­ë mijlenver vooroploop­t en Nederland hard bezig is om de achterstan­d weg te werken, toont Vlaanderen vooral angst om te hard van stapel te lopen.

Is het plan betaalbaar, zoals Demir ook beweerde? Dat ligt eraan hoe je ernaar kijkt. Een van de oplossinge­n waar de Vlaamse regering op hoopt om de doelstelli­ngen alsnog te halen, is het flexibilit­eitsmechan­isme. Dat laat toe om emissierec­hten aan te kopen uit andere regio’s, die wel drastische maatregele­n hebben genomen. Dat betekent niet alleen dat Vlaanderen zijn verplichti­ngen uitbesteed­t aan burgers en bedrijven elders in Europa, maar ook dat de kosten worden verschoven van nu naar later. Als we op het laatste nippertje de reductie die we zelf niet hebben gerealisee­rd elders moeten aankopen, zal dat niet tegen een lage prijs zijn.

Niet haalbaarhe­id moet het leitmotiv zijn van een klimaatpla­n, maar de wil om dingen ten goede te veranderen

Het dilemma van de NVA

Meer zwijgen over migratie, of niet?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium