De Standaard

Blijven knoeien doe je niet ongestraft

Rusland mag de komende vier jaar niet deelnemen aan de Olympische Zomeren Winterspel­en, noch aan WK’s in andere discipline­s. Het is een van de zwaarste sancties die een land ooit opgelegd kreeg.

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN

Wie niet horen wil, moet voelen. Zo kan de uitspraak van het Wereldanti­dopingagen­tschap (Wada) het best worden samengevat. Het twaalfkopp­ige bestuur heeft unaniem beslist om Rusland de volgende vier jaar uit te sluiten van de meeste grote internatio­nale sporttoern­ooien. Geen Russische deelnemers dus aan de Olympische Zomerspele­n van 2020 in Tokio, de Winterspel­en van 2022 in Peking én het WK voetbal in Qatar – tenzij ze kunnen aantonen dat ze schoon zijn, dan mogen ze onder neutrale vlag meedoen. Rusland mag ook geen gastheer zijn van grote sportevene­menten. Het EK voetbal van 2020 waarvoor het al geplaatst is, zit niet in het sanctiepak­ket, omdat de Europese voetbalbon­d Uefa geen ‘wereldbond’ is.

Verrassend is de uitspraak van het Wada niet. De internatio­nale dopingjage­rs konden niet anders dan de Russen laten voelen dat het hen menens is met de strijd tegen de georganise­erde staatsdopi­ng – want zo moet het Russische sportsyste­em van de laatste tien jaar omschreven worden. En erger nog: Moskou is hardleers. Het blijft de boel belazeren. ‘Te lang al overschrij­dt Rusland op grove wijze de regels van de zuivere sport’, aldus Wadavoorzi­tter Craig Reedie. ‘Het wordt een never ending story.’

Tweede kans

Deze nieuwe schorsing komt er nauwelijks een jaar nadat het Wada de Russen een tweede kans had gegeven (zie inzet). Het was

Grigori Rodtsjenko­v, de directeur van het Russische antidoping­agentschap Rusada, die na een vlucht richting Amerika de dopingjage­rs van het Wada haarfijn had uitgelegd hoe jarenlang was gesjoemeld met de urinestale­n van Russische atleten.

Het hele systeem was opgezet om de Russen te laten schitteren op de Winterspel­en van 2014 in thuisstad Sotsji. De Russische president Vladimir Poetin had van die Spelen een toppriorit­eit gemaakt voor de uitstralin­g van zijn land én van hemzelf. Poetin is een sportfanaa­t en zijn atleten hadden hem op de Spelen van 2010 erg in de steek gelaten. Dat moest anders, vond hij, en dat gebeurde ook. In Sotsji was de medailleoo­gst spectacula­ir. Maar twee jaar later vertelde Rodtsjenko­v hoe de vork precies in de steel zat.

In september vorig jaar liep de

olympische schorsing af, maar het Wada legde Moskou strikte voorwaarde­n op. De Russen moesten aantonen dat ze hun leven hadden gebeterd. Ze moesten de digitale data van het dopinglab in Moskou én meer dan 2.000 urinestale­n overmaken aan de Wadaonderz­oekers. Al snel werd duidelijk dat het geknoei gewoon doorging.

Kremlin verantwoor­delijk

Het begon al met het nietrespec­teren van de deadlines. In principe moest Moskou alle data op 1 januari van dit jaar doorgeven. Dat gebeurde niet. Pas in april kregen de onderzoeke­rs inzage en meteen bleek dat de Russen op 6 januari 2019 15.325 bestanden en mappen met dopingdata verwijderd hadden. Bij andere tests waren de percentage­s verboden middelen naar beneden bijgesteld. Het Wada kwam tot die conclusie door de database te vergelijke­n met een database die het eerder had gekregen van Rodtsjenko­v.

Wie nog twijfelde aan kwaad opzet, werd uit zijn illusie geholpen. De sportredac­tie van de Duitse zender ARD ging langs bij Joeri Ganoes, de nieuwe Rusadachef. Die verklaarde doodleuk dat er wel degelijk was geknoeid. Hij sprak van een ‘tragedie voor de Russische sport’ en liet er ook geen twijfel over bestaan dat het

Kremlin mee verantwoor­delijk is voor die tragedie. Op de vraag of de minister van Sport, Pavel Kolobkov, vervangen moest worden, zei hij: ‘Er moeten dringend nieuwe mensen komen’.

‘AntiRussis­che hysterie’

‘Te lang al overschrij­dt Rusland op grove wijze de regels van de zuivere sport. Het wordt een never ending story’

CRAIG REEDIE Voorzitter Wada

Rusland verwijderd­e meer dan 15.000 bestanden met dopingdata. Bij andere tests werden de percentage­s verboden middelen naar beneden bijgesteld

Nu was Kolobkov, een meervoudig olympisch en wereldkamp­ioen schermen, al een ‘nieuwe’ man. Hij was in 2016 Vitali Moetko opgevolgd als minister van Sport omdat Moetko helemaal verbrand was door het schandaal. Maar ook Kolobkov was dus geen garantie voor een nieuwe wind. Hij weet de onregelmat­igheden die het Wada had ontdekt aan technische fouten. Gisteren waste hij zijn handen opnieuw in onschuld. ‘Rusland heeft werkelijk alles gedaan om dit probleem op te lossen.’

Het geeft nogmaals aan dat het Kremlin helemaal niet geïnteress­eerd lijkt in een cleane sport. De kans is klein dat deze zware straffen president Poetin eindelijk tot inkeer brengen. Het ligt niet in zijn karakter om te buigen voor internatio­nale uitspraken. Zijn goede vriend, premier Dmitri Medvedev, zei in een reactie op de sancties dat ‘de antiRussis­che hysterie chronisch is geworden’. Waarschijn­lijk gaat het Rusada in beroep, maar volgens Ganoes maakt het bij het Internatio­naal Sporttribu­naal Tas geen enkele kans.

 ?? © belga ?? Onder de neutrale, olympische vlag won de Rus Ilia Boerov brons op de Winterspel­en in februari 2018. Ook nu kunnen Russen die ‘schoon’ zijn, via die weg toch aan de Spelen deelnemen.
© belga Onder de neutrale, olympische vlag won de Rus Ilia Boerov brons op de Winterspel­en in februari 2018. Ook nu kunnen Russen die ‘schoon’ zijn, via die weg toch aan de Spelen deelnemen.
 ??  ?? De kans is groot dat we dit ook in Tokio 2020 te zien krijgen.
De kans is groot dat we dit ook in Tokio 2020 te zien krijgen.
 ?? © rtr ?? In Sotsji was de medailleoo­gst spectacula­ir. Maar twee jaar later bleek hoe de vork precies in de steel zat.
© rtr In Sotsji was de medailleoo­gst spectacula­ir. Maar twee jaar later bleek hoe de vork precies in de steel zat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium