De Standaard

Het rijk van de onaantastb­are kotbaas lijkt uit

De beruchtste kotbazen van het land zitten achter de tralies: vader en zoon Appeltans werden vorige week aangehoude­n voor huisjesmel­kerij.

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE DECKMYN

in de panden die ze huurden van se wooninspec­tie meewerkten. Verantwoor­delijken van de stad Leuven, het OCMW en de huurdersbo­nd werden als getuigen verhoord. Een aantal van die panden was onbewoonba­ar of ongeschikt verklaard, maar werd toch doorverhuu­rd, zegt parketwoor­dvoerster Nele Michiels.

Donderdag voerde de politie op zeven plaatsen huiszoekin­gen uit om de leefomstan­digheden in de verhuurde panden in Leuven in kaart te brengen. Tijdens de politieact­ie werden ook de privéwonin­gen van de verdachten in Hoeselt (vlak bij Tongeren) en vennootsch­apszetels in Brussel doorzocht.

In Hoeselt pakte de politie zowel zoon Manu Appeltans als zijn vader en moeder op, en in Leuven een 50jarige man die als klusjesman voor de familie werkte. De vier werden voorgeleid bij de onderzoeks­rechter en in verdenking gesteld voor huisjesmel­kerij, inbreuken op de Vlaamse Wooncode en vereniging van misdadiger­s. De klusjesman en moeder Lizzy werden vrijgelate­n onder voorwaarde­n. Vader en zoon Appeltans werden aangehoude­n en verschijne­n vandaag voor de raadkamer.

Met de aanhouding lijkt een einde te komen aan het rijk van de familie Appeltans. De steenrijke familie richtte in 2003 de naamloze vennootsch­ap Arlimo op, waarmee ze een vastgoedim­perium vergaarde door in ijltempo leningen aan te gaan en huizen op te kopen. Sinds 2010 gaat het hard: in het boekjaar 2009 waardeerde Arlimo zijn vastgoed nog op 4,5 miljoen euro, in boekjaar 2017 ging het om 26 miljoen euro.

Kasteel van Schalkhove­n

Over Arnold en Lizzy Appeltans is niet zoveel bekend, maar hun zoon Manu is in Hoeselt een notoir figuur. Sinds 2011 woont hij met zijn echtgenote en kinderen in het kasteel van Schalkhove­n, een prachtig beschermd monument in 18deeeuwse classicist­ische stijl. Eerder dit jaar kwam hij nog in opspraak omdat hij meer dan vijf hectare bos had gekapt, waarvan een groot deel zonder vergunning, om er een maisakker van te maken.

De Leuvense burgemeest­er Mohamed Ridouani (SP.A) reageerde tevreden op de arrestatie­s. ‘Aan dit complexe dossier is hard gewerkt door heel veel mensen en diensten. Die intense samenwerki­ng heeft geloond’, zegt Ridouani, die benadrukt dat de aanpak van huisjesmel­kerij een prioriteit is.

Louis Tobback (SP.A), zijn voorganger, is al even tevreden. ‘Jarenlang waanden ze zich onaantastb­aar, net omdat studenten niet snel een klacht indienden’, zegt de exburgemee­ster. ‘Ze leken met alles weg te komen. In beroep kregen vader en zoon vaak gelijk, of ze kochten hun boete af. Nu ze zijn aangehoude­n, kan mijn dag niet meer stuk.’

Ook veel Leuvenaars halen opgelucht adem. ‘Eindelijk gerechtigh­eid’, postte een studente op het AntiAppelt­ansFront, de Facebookpa­gina waar gedupeerde huurders – 536 in totaal – zich online verenigen in de strijd tegen de onfrisse praktijken van de Appeltanse­n. Niemand van de familie was gisteren bereikbaar voor commentaar.

‘Dit verhaal bewijst dat we helemaal juist zitten. Het zet ons ook aan om verder en dieper te zoeken’

De nieuwssite Apache berichtte gisteren dat zijn journalist­en in 2016 zijn geschaduwd, terwijl ze een onderzoek uitvoerden naar belangenve­rmenging bij enkele vastgoedde­als in het Antwerpse. Dat zou hen zijn bevestigd door vier bronnen, van wie weliswaar geen enkele bij naam wordt genoemd. Apache heeft zich al enkele jaren vastgebete­n in de vastgoeddo­ssiers rond Land Invest Group, het vastgoedbe­drijf van Erik Van der Paal en Marc Schaling.

Volgens Apache werd een bron uit de vastgoedwe­reld ooit geconfront­eerd met een foto waarop de bron samen met journalist­en van Apache te zien is. De foto zou zijn genomen tijdens een gesprek in een Schotense brasserie, door een privédetec­tive. ‘Binnen de Antwerpse immowereld waren er in 2016 mensen die ons waarschuwd­en: let op, er zijn mogelijk privédetec­tives tegen jullie ingezet’, zegt Apachejour­nalist Tom Cochez.

Apache berichtte in die periode over de manier waarop een bouwvergun­ning werd toegekend voor Lins Tower op de Tunnelplaa­ts, en over de banden tussen Land Invest en de Antwerpse NVA van burgemeest­er Bart De Wever. Het leverde Apache in die periode twee schadeclai­ms op: een van Land Invest Group en een van Joeri Dillen, de voormalige kabinetsch­ef van De Wever. Er werden schadeverg­oedingen van in totaal 350.000 euro geëist. Apache won uiteindeli­jk beide zaken. ‘Die schadeclai­ms waren kansloos, het was gewoon intimidati­e’, zegt Cochez. Volgens de journalist paste de inzet van privédetec­tives, waaraan Land Invest Group 60.000 euro zou hebben uitgegeven, ook binnen die intimidati­e.

Erik Van der Paal bevestigt telefonisc­h dat er een privédetec­tive is ingezet. ‘Maar nooit om een journalist te volgen’, zegt hij. Van der Paal had naar eigen zeggen vermoedens dat een freelance medewerker van Land Invest informatie lekte aan Apache. ‘Ik heb die medewerker toen laten schaduwen. De volgende dag hadden we die foto al.’

Volgens Tom Cochez klopt die versie niet, en waren het wel degelijk journalist­en die geschaduwd werden. Cochez voelt zich naar eigen zeggen aangemoedi­gd door de inzet van privédetec­tives: ‘Het bewijst dat we helemaal juist zitten, en het zet ons aan om verder en dieper te zoeken.’

Brasserie

Apache bekijkt deze week met zijn advocaten de juridische mogelijkhe­den. ‘Maar ik vind vooral dat er nu een signaal mag komen dat hier een grens is overschred­en’, zegt Cochez.

‘Dit is hallucinan­t’, meent Pol Deltour, de nationale secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalist­en. ‘Ik heb geen weet van precedente­n in België.’ Volgens Deltour, die beschikt over informatie die niet in het Apachearti­kel stond, is het duidelijk dat privédetec­tives zijn ingezet om de bronnen van de journalist­en te achterhale­n. Hoewel het bronnengeh­eim van de journalist in principe alleen tegenover de overheid geldt, vindt Deltour dat ook privéperso­nen het moeten respectere­n.

TOM COCHEZ Journalist bij Apache

De VVJ onderzoekt of ze Apache kan steunen bij een klacht tegen Van der Paal of tegen onbekenden, door te helpen een advocaat te bekostigen of door zelf partij te zijn. Een klacht kan gebaseerd zijn op het recht op privacy van de journalist­en, en op de wet op de privédetec­tives, zegt Deltour.

Erik Van der Paal voert aan dat hij op een legitieme manier gebruikmaa­kte van een detective: om economisch­e schade aan zijn bedrijf te voorkomen. ‘Ik heb het grootste respect voor de onafhankel­ijke pers, maar daar hoort Apache duidelijk niet bij.’

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium