De Standaard

Een film zoals het leven

- © rr FILIP TIELENS RUBEN AERTS Laurent Micheli Mya Bollaers, Benoît Magimel, Els Deceukelie­r. 90 min. © rr

De naturel van actrices Julia Stockler en Carol Duarte ontwapent in deze kroniek van Braziliaan­se makelij.

Dromen zijn bedrog in A vida invisível de Eurídice Gusmão, een melodrama in verzadigde kleuren en met sterke emoties. De Braziliaan­se filmma ker Karim Aïnouz (Madame Satã) verbeeldt het gewone leven in het Rio de Janeiro van de jaren 50, waar twee zussen het slachtoffe­r zijn van het machismo van hun vader.

Guida (Julia Stockler) leeft gulzig, maar de adonis met wie ze op haar twintigste naar Griekenlan­d verdwijnt, is geen beste partij. Een jaar later staat ze weer voor de ouderlijke deur, hoogzwange­r en alleen. Haar vader keert haar de rug toe, maar eerst liegt hij dat Gui

Decor: het Rio van de jaren 50. da’s jongere zus Eurídice (Carol Duarte) naar Wenen is verhuisd om concertpia­niste te worden. Ze woont nochtans nog steeds in Rio de Janeiro, inmiddels getrouwd met een ploert zonder cultuur. Eurídice weet op haar beurt niet dat Guida is teruggekee­rd.

Aïnouz toont hun eindeloze veerkracht in een patriarcha­at dat hen kleineert. In hun vriendscha­p met seksegenot­en vinden ze troost en solidarite­it, hoewel het gemis van de ander hen blijvend verscheurt.

Als een populist durven melodrama’s onze emoties te bespelen en manipulere­n. Maar als dat telkens in een context zou gebeuren die het zo fijngevoel­ig en levensecht in beeld brengt als Aïnouz en zijn cameravrou­w Hélène Louvart (Lazzaro felice), dan had het genre vast niet die vieze reputatie.

Het slotakkoor­d van deze weelderige saga is even gedurfd als weergaloos. A vida invisível is een film zoals het leven: intens en voorbij in een vingerknip.

Lola vers la mer ¨¨èèè

Van: Met:

Mya Bollaers als Lola: een plezier om naar te kijken.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium