De Standaard

Meer doden door mazelen dan door ebola

- © NatUlrich Fotolia

Vorig jaar overleden 142.000 mensen aan mazelen. Bijna tien miljoen mensen kregen de ziekte.

De wereldwijd­e opmars van de mazelen zet door. Vorig jaar maakten bijna tien miljoen mensen een mazeleninf­ectie door, waaraan 142.000 van hen overleden. In 2019 zijn al drie keer meer gevallen van mazelen opgetekend dan begin december vorig jaar, meldt de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WGO).

De meeste slachtoffe­rs zijn kleine kinderen, die overlijden aan complicati­es zoals longontste­king of hersenonts­teking. Kinderen die zulke complicati­es overleven, houden er soms problemen met hun gehoor of zicht aan over. Een mazeleninf­ectie leidt tot een tijdelijke verzwakkin­g van het immuunsyst­eem, waardoor in de weken en maanden na het herstel andere ziektes, zoals griep of diarree, kunnen toeslaan.

Tegen mazelen kan worden gevaccinee­rd. Maar de dekkingsgr­aad van de mazelenvac­cinatie is de voorbije tien jaar gestagneer­d, volgens de WGO. De organisati­e schat dat vorig jaar wereldwijd 86 procent van alle kinderen een eerste mazelenpri­k kreeg, maar dat nog geen 70 procent ook de aanbevolen tweede dosis kreeg toegediend.

In Vlaanderen ligt het aantal tegen mazelen gevaccinee­rde baby’s tegen de 95 procent. Dat percentage is het streefdoel waarmee de WGO uitbraken denkt te kunnen vermijden.

In Congo, waar door oorlog en een falende gezondheid­szorg onvoldoend­e kinderen worden gevaccinee­rd om uitbraken te voorkomen, zijn dit jaar al meer dan 4.500 kinderen aan de ziekte overleden. Dat zijn meer slachtoffe­rs dan dit jaar in het land aan ebola zijn gestorven.

Mazelen: niet zomaar rode stipjes.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium