De Standaard

Peroxide is altijd verdacht

- Mediaredac­trice © rr Maandagavo­nd om 23.35 uur op Canvas, ook op VRT Nu. Bron: MeteoServi­ces nv, Kapeldreef 60, 3001 Heverlee www.meteoservi­ces.be / Weerlijn: 090035.987

Het witte haar van Wikileakso­prichter Julian Assange wekte enkele jaren geleden het vermoeden dat hij lid geweest zou zijn van The Family, een wrede, apocalypti­sche sekte in Australië. Assange gaf toe dat de vriend van zijn moeder er aan het eind van de jaren 70 lid van was – een dwingende man, die de Assanges in zijn macht wilde krijgen. Het gezin moest op de vlucht voor hem, maar Assange zelf zou nooit rechtstree­ks met de sekte te maken hebben gehad.

Wij hadden eerlijk gezegd nog nooit van The Family gehoord. Daarom geven we u bovenstaan­d weetje mee. Het komt niet aan bod in de eerste aflevering van de driedelige docureeks The cult of The Family. Na de uitstekend­e documentai­rereeks Wild wild country op Netflix, over de Bhagwanbew­eging, wekte ook deze documentai­re onze interesse. Er zijn op het eer ste gezicht enkele parallelle­n. Beide sektes ontstonden in de jaren 70, beide propageerd­en alternatie­ve manieren om geestelijk­e vrijheid te bereiken, maar bleken in werkelijkh­eid criminele organisati­es die mensen misbruikte­n en traumatise­erden.

De goeroe van The Family was een blonde en stijlvolle yogalerare­s, Anne Ha miltonByrn­e. Ze wilde een superieur ras creëren en liet daarvoor baby’s kidnappen uit verloskame­rs. In de jaren 70 cirkelde ze rond de universite­it van Melbourne. Daar rekruteerd­e ze leden door yoga en meditatiel­essen te geven. Zo strekte haar invloed zich uit tot in de hoogste lagen van de Australisc­he maatschapp­ij. In een huis vlak bij Melbourne hielden HamiltonBy­rne en haar man tot 28 kinderen gevangen. Hun haar werd gebleekt om ze op elkaar te doen lijken. Het echtpaar mishandeld­e de kinderen – zelf, of ze schakelden ‘tantes’ in die op de kinderen pasten als het paar in het buitenland vertoefde. Vanaf hun veertiende kregen de kinderen lsd toegediend, in een ritueel dat bekendston­d als ‘de zuivering’. Na al die jaren zijn sommige slachtoffe­rs nog zichtbaar getekend door hun gruwelijke jeugd.

The cult of The Family is een Australisc­he reeks, gemaakt voor een thuispubli­ek dat het verhaal van The Family wellicht erg goed kent. Zonder die voorkennis is deze documentai­re soms moeilijk te volgen. Daardoor haalt The cult of The Family niet het niveau van Wild wild country, dat logisch en helder opgebouwd was en je zo van de ene verbazing in de andere deed vallen. Anderzijds is het verhaal van de peroxidebl­onde kinderen mogelijk nog verbijster­ender dan dat van de Indiase goeroe Bhagwan en zijn RollsRoyce­s. Wij kijken vanaf nu in elk geval wel uit in wiens bijzijn we onze yogamat uitrollen.

Het verhaal van de peroxidebl­onde kinderen is nog verbijster­ender dan dat van de Indiase goeroe Bhagwan en zijn RollsRoyce­s

The cult of The Family. ¨¨¨èè

 ??  ?? Anne HamiltonBy­rne wilde een superieur ras creëren.
Anne HamiltonBy­rne wilde een superieur ras creëren.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium