De Standaard

‘Niets doen zal ons nog veel meer geld kosten’

De financieri­ng blijft voorlopig de zwakke schakel in de ambitieuze ‘Green Deal’ waarvan de Europese Commissie morgen de grote lijnen voorstelt.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT © H.J. Zimmermann

Moeten ook bijdragen tot het halen van de ‘Green Deal’: minder steenkool en

De nieuwe Europese Commissie laat er geen gras over groeien. Tien dagen na haar aantreden presenteer­t eerste vicevoorzi­tter Frans Timmermans morgen de grote lijnen van de ‘Green Deal’, die van de Europese Unie in 2050 een klimaatneu­traal continent moet maken. Uit de gelekte en voorlopige versie van de communicat­ie blijkt alvast hoe alomvatten­d de transitie zal worden: ze bestrijkt sectoren als transport, industrie, landbouw en energie, biodiversi­teit én de financieri­ng van dit project, dat misschien wel het meest ambitieuze is sinds de invoering van de euro. Timmermans spreekt van een ‘paradigma shift’.

Niemand achterlate­n

Met de protesten van de gilets jaunes in het achterhoof­d en om alle lidstaten mee te krijgen, beklemtoon­t de Commissie dat ‘niemand achtergela­ten’ mag worden. Daarom komt er een ‘Rechtvaard­ig Transitief­onds’ om regio’s te helpen die nu nog economisch afhankelij­k zijn van steenkool. Volgens het document zal het fonds

Foto: een heli besproeit een Duitse wijngaard. 35 miljard euro bevatten. Maar Commissiev­oorzitster Ursula von der Leyen zei vorige week dat het in de bedoeling ligt dit op te trekken naar 100 miljard euro, via de introducti­e van groene obligaties en de steun van de Europese Investerin­gsbank.

De vraag is of dit genoeg zal zijn om die landen over de streep te trekken die zich nog niet achter de doelstelli­ng van 2050 geschaard hebben: Tsjechië, Hongarije en Polen. Charles Michel, die vorige week nog de Green Deal met Von der Leyen besprak, moet donderdag op zijn eerste top als voorzitter van de Europese Raad proberen iedereen op één lijn te krijgen – de vorige keer in oktober lukte dat niet. Als Polen overstag gaat, volgen wellicht ook Tsjechië en Hongarije.

Werk van lange adem

De financieri­ng van het hele project is voorlopig het zwakke punt. Timmermans erkende vorige week dat er ‘elk jaar enkele honderden miljarden’ nodig zullen zijn. Veel zal afhangen van de vraag of de lidstaten bereid zijn binnen de volgende meerjarenb­egroting 20212027 voldoende geld uit te trekken om de klimaatamb­ities waar te maken. Maar die moeilijke onderhande­lingen kunnen makkelijk tot een stuk in 2020 aanslepen. De Commissie wil ook bekijken of groene investerin­gen aangemoedi­gd kunnen worden door de Europese begrotings­regels aan te passen – maar ook dat wordt een werk van lange adem.

Timmermans aanhoort de klacht dat dit veel geld zal kosten, maar waarschuwt de critici: ‘De kostprijs zal veel hoger zijn als we niets doen. En dan zullen we de voordelen van de transitie niet hebben.’ Dat laatste slaat op de

 ??  ?? minder pesticiden.
minder pesticiden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium