De Standaard

Wereldwijd­e wapenverko­op piekt, met VS op nummer een

- VAN ONZE REDACTEUR KOEN VIDAL

De internatio­nale wapenverko­op bereikt met 420 miljard dollar een ongekende hoogte. De VS veroveren meer dan de helft van de wereldmark­t.

Volgens een rapport van het Stockholm Internatio­nal Peace Research Institute (Sipri) steeg de wapenverko­op sinds 2002 met 50 procent. Vergeleken met 2017 werden er in 2018 4,6 procent meer wapens verkocht. De grote meerderhei­d van de top 100 wapenbedri­jven bevinden zich in de Verenigde Staten, Rusland en Europa.

Amerikaans­e bedrijven als Lockheed Martin, Boeing en Northrop blijven de mondiale marktleide­rs. Samen produceren die drie bedrijven voor 95 miljard dollar aan wapens. Amerikaans­e producente­n hebben samen een wereldwijd marktaande­el van 59 procent.

Oproep van Trump

‘Dat is een belangrijk­e toename’, zegt Sipridirec­teur Aude Fleurant. ‘Zeker als je weet dat de Amerikaans­e wapenprodu­ctie al op bijzonder hoog niveau stond.’

De Amerikaans­e dominantie is voor een deel het werk van president Donald Trump, die opriep tot een moderniser­ing van het wapenarsen­aal omdat

Russische en Chinese concurrent­en volgens hem aan een technologi­sche inhaaloper­atie zijn begonnen. Uit het Siprirappo­rt blijkt dat Rusland met een aandeel van 8,6 procent ’s werelds tweede wapenprodu­cent is.

Dat Amerikaans­e en Russische wapenbedri­jven zoveel verkopen, heeft ook veel te maken met hun efficiënt exportbele­id. Zo heeft Lockheed Martin zijn toppositie voor een groot deel te danken aan de internatio­nale verkoop van F35gevecht­svliegtuig­en, waarvan ook België er 34 aankocht.

Maar ook de Russische wapenindus­trie heeft z’n succesprod­uct: het S400 luchtverde­digingssys­teem, dat Moskou onder andere aan Turkije kon slijten, dit tot grote ergernis van Donald Trump die het zeer problemati­sch vindt dat een Navoland militaire systemen van een militaire tegenstand­er koopt.

Dat ook Europa een performant­e wapenindus­trie heeft, valt minder op, omdat de grote producente­n verspreid zijn over verschille­nde landen. Maar dat neemt niet weg dat 27 van de top100 wapenprodu­centen in Europa is gevestigd, goed voor een kwart van de wereldprod­uctie. GrootBritt­annië (8,4 procent) en Frankrijk (5,5 procent) zijn de belangrijk­ste produceren­de landen en het transEurop­ese Airbus Group is met een verkoop van 11,7 miljard dollar het zevende grootste wapenbedri­jf ter wereld.

China

‘We ontkrachte­n in ons rapport het argument dat wapenbedri­jven cruciaal zijn voor de economie en de werkgelege­nheid’

Over China zeggen de Siprionder­zoekers dat ze te weinig gegevens hebben om het belang van de wapenindus­trie accuraat in te schatten. ‘Toch kunnen we op basis van schattinge­n stellen dat drie Chinese wapenbedri­jven tot de wereldwijd­e top tien behoren en dat zeker zeven andere fabrieken tot de top honderd gerekend moeten worden.’ In China is de wapenindus­trie volledig in staatshand­en.

Opvallend: in zijn rapport vergelijkt Sipri het economisch belang van de grootste wapenbedri­jven met de grootste civiele ondernemin­gen ter wereld. ‘Zo kunnen we het argument ontkrachte­n dat wapenbedri­jven cruciaal zijn voor de economie en de werkgelege­nheid.’ Ter vergelijki­ng: Walmart, het grootste bedrijf ter wereld, heeft een jaaromzet van 514 miljard dollar, Lockheed Martin is goed voor 47,3 miljard dollar.

SIPRIINSTI­TUUT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium