De Standaard

Frankrijk trekt vredesonde­rhandeling­en op gang

- China

De Franse president Emmanuel Macron heeft maandag in het Elysée de Russische president Vladimir Poetin, zijn Oekraïense collega Volodimir Zelenski en bondskanse­lier Angela Merkel ontvangen in het kader van de Oekraïneto­p.

De ontmoeting moet de vredesonde­rhandeling­en reanimeren, in de hoop het conflict tussen het Oekraïense leger en de proRussisc­he rebellen in OostOekraï­ne te beëindigen. Daar vielen al 13.000 doden.

Het is van 2016 geleden dat een Russische en Oekraïense president elkaar spraken. Dat gebeurde toen ook onder auspiciën van Duitsland en Frankrijk. Eerder dit jaar wisselden Rusland en Oekraïne gevangenen uit en gaf Rusland ook drie oorlogsbod­ems terug.

Ambassade ontkent cyberaanva­llen op handelsmis­sie

‘Er is geen sprake van zogenaamde cyberaanva­llen op de prinselijk­e handelsmis­sie naar China, en de berichtgev­ing daarover bedreigt de samenwerki­ng tussen China en Belgische bedrijven.’ Dat heeft de ambassadeu­r van China in België, Cao Zhongming, gezegd aan De Standaard naar aanleiding van de berichtgev­ing van de VRT. Eerder werd duidelijk dat er meer onderzoek nodig was naar de aard van de zogenaamde ‘portscans’ (waarbij de kwetsbaarh­eid van een computer automatisc­h wordt gedetectee­rd, red.) De ambassade noemt het nieuws ‘fake’ en dreigt dat het ‘een rem op samenwerki­ng’ is. Cao: ‘Wij ondervroeg­en Belgische autoriteit­en en delegatiel­eden en zij zeiden dat China niet meer cybersecur­ity vereist dan andere landen.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium