De Standaard

Vrouwen boven in Finland

- © epaefe

De Finse sociaaldem­ocraten hebben een nieuwe premier gekozen. Sanna Marin (34) vervangt Antii Rine (57), nadat die laatste in opspraak was gekomen over zijn afhandelin­g van een staking bij de Finse Post. Haar aanstellin­g zal deze week goedgekeur­d worden door de voltallige coalitiere­gering. Ze is de jongste eerste minister die Finland ooit had en de jongste dienstdoen­de premier ter wereld.

De Finse regering wordt gedomineer­d door opvallend jonge vrouwen. De leiders van de vier (centrum)linkse partijen uit Marins coalitie zijn Li Andersson (32), Maria Ohisalo (34), Katri Kulmuni (32) en AnnaMaja Henriksson (55). De belangrijk­e post van minister voor Financiën gaat nu naar Kulmuni, de anderen hadden al Binnenland­se Zaken, Justitie en Onderwijs.

Eerste universita­ir

Sanna Marin werd geboren in een éénouderge­zin. Ze is de eerste van haar familie die naar de universite­it kon gaan. Sinds ze gemeentera­adslid werd in de industries­tad Tampere, de derde grootste stad, ging het snel. Marin was tot nu minister van Transport. Haar regering zet door met hetzelfde programma waarover na de verkiezing­en van april consensus kwam. Dat betekent meer in vesteren in welzijn en infrastruc­tuur. Ook wil Finland tegen 2035 klimaatneu­traal zijn.

Hoe kon Finland voorkomen dat regeringsf­oto’s vooral een groep oudere mannen in maatpak tonen? De Finnen scoren hoog op al lerlei indicatore­n voor gendergeli­jkheid, wegens hun volgehoude­n historisch­e inspanning op dat vlak. Fin

Sanna Marin (34). land gaf in 1906 als allereerst­e land in Europa vrouwen volwaardig stemrecht en stuurde toen 19 verkozen vrouwen naar het parlement. Met een kleine bevolking en een arbeidsmar­kt met veel nood aan opgeleiden kregen vrouwen sinds de Tweede Wereldoorl­og veel kansen. Finland heeft ook stevige quota voor vrouwen in politieke bestuursra­den (dus niet alleen op kieslijste­n). Met als resultaat dat Finland het op een na beste land ter wereld is om vrouw te zijn, na Zweden.

Een minder vleiende verklaring is dat er zich geen mannelijke partijgeno­ot geroepen voelde om lastige beslissing­en te nemen op een moeilijk moment. Volgens peilingen hebben de sociaaldem­ocraten een achterstan­d van 6 tot zelfs 11 procent op de nationalis­tische en rechtse partijen. De staking bij de post mondde uit in een nationale staking, waarbij naar schatting 400 miljoen euro verloren ging.

‘We moeten hard werken om het vertrouwen terug te winnen’, aldus Marin. Zij hoort nu bij een clubje van ongezien jonge dienstdoen­de premiers, zoals de NieuwZeela­ndse Jacinda Ardern (39) en de IJslandse Katrín Jakobsdótt­ir (43). De Oostenrijk­er Sebastian Kurz (33) onderhande­lt momenteel over een coalitie.

Finland is het op een na beste land ter wereld om vrouw te zijn, na Zweden

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium