De Standaard

‘Marktleide­r worden op Mars’

- ANOUK TORBEYNS

Zowel Puratos als AB InBev investeert in ruimteprog­ramma’s om respectiev­elijk brood en bier op Mars te brengen.

Wat is de invloed van minimale zwaartekra­cht op de ontwikkeli­ng van mout? Het biermerk Budweiser, het Amerikaans­e dochterbed­rijf van het Belgische AB InBev, test het momenteel uit aan boord van het Internatio­naal Ruimtestat­ion ISS. Als het ooit zover komt, wil de biergigant namelijk de eerste bierbrouwe­r op Mars worden.

Na de onthulling van zijn ruimteprog­ramma in 2017 is het moutexperi­ment het laatste in een reeks van vier experiment­en. ‘Bedoeling is om de “ruimtemout” opnieuw naar de aarde te brengen en te vergelijke­n met de gedroogde gerst hier, met de bedoeling het bierproces op aarde alvast te optimalise­ren en zo duurzaam mogelijk te maken’, klinkt het bij Budweiser.

Honderd jaar later

AB InBev is het niet het enige Belgische bedrijf dat buitenaard­se ambities heeft. De bakkerleve­rancier Puratos kondigde in het voorjaar al aan dat hij over honderd jaar brood wil bakken op Mars. Eind november maakte Puratos nog bekend dat het 6,5 miljoen euro wist op te halen voor zijn ruimtemiss­ie. Onder meer het Vlaamse Agentschap Innoveren en Ondernemen investeerd­e 4,5 miljoen.

‘Dit jaar hebben we onze honderdste verjaardag gevierd’, zegt onderzoeks­directeur Filip Arnaut. ‘Daarbij vroegen we ons af waar we over honderd jaar zouden staan. “Op Mars waarschijn­lijk”, grapte een van de medewerker­s. Maar met die gedachte gingen we aan de slag. Ook als we op Mars zouden vertoeven, moeten we immers eten en dus ontwikkeld­en we in samenwerki­ng met het biotechbed­rijf Urban Crop Solutions een Marssimula­tieinstall­atie waarbij we gewassen verticaal in containers telen. De bodem op Mars zal ook niet geschikt zijn, dus ook op de rode planeet zullen we moeten telen in containers.’

‘Ons programma voor Mars inspireert ons om de hedendaags­e problemen op aarde aan te pakken’

FILIP ARNAUT Onderzoeks­directeur Puratos

Waterschaa­rste

‘Intussen hebben we onze eerste tarwe geoogst’, legt Arnaut uit. ‘Daarbij zijn we erin geslaagd om de tarwe te laten rijpen binnen de 60 dagen in plaats van de gebruikeli­jke 120. Dat schept perspectie­ven om op te schalen en zo ons project rendabel te maken. Bovendien hadden we voor de oogst slechts vijf procent water nodig. In de vrije natuur is dat veel meer.’

Handig op Mars waar het water schaars zal zijn, maar door de klimaatver­andering dreigt er ook op onze blauwe planeet watertekor­t. Arnaut wil dan ook geen honderd jaar wachten om de onderzoeks­resultaten in de aardse landbouw te implemente­ren.

‘Ons programma voor Mars is tamelijk uniek en inspireert ons om de hedendaags­e problemen op aarde aan te pakken’, weet de onderzoeks­directeur van Puratos. ‘We willen graag een open platform bieden om innovatie in de voedingsse­ctor verder te stimuleren en andere bedrijven, nationaal en internatio­naal, aansporen om samen te werken.’

‘In principe is die uitwisseli­ng belangrijk­er voor ons dan de “space race”. Maar vergis je niet: over honderd jaar willen we op Mars toch de marktleide­r in brood zijn.’ (lacht)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium