De Standaard

‘Indonesië dumpt biodiesel’

- © Getty Images VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN © Puratos

Analisten verzinnen het ene superlatie­f na het andere om de huidige toestand op de palmoliema­rkt te omschrijve­n. Een ‘palmoliebo­nanza’, noemt KBC Securities het. Bloomberg omschrijft de prijsstijg­ing als ‘verschroei­end’. De Financial Times spreekt over een ‘withete’ markt.

De koersontwi­kkeling van de palmoliefu­tures oogt inderdaad indrukwekk­end. Sinds juni is de prijs ervan met exact 50 procent gestegen. Alleen al de laatste paar weken is er een derde bij gekomen. Dat is goed nieuws voor de beursgenot­eerde Schotense palmoliepr­oducent Sipef. Die beschikt over grote plantages op Sumatra, en is gespeciali­seerd in palmolie met een duurzaamhe­idslabel. Dat laatste betekent dat er zo weinig mogelijk oerwoud opgeofferd wordt voor de plantages.

Vorige week trok Bank Degroof Petercam haar koersdoel voor het aandeel op, gisteren deed KBC Securities hetzelfde. Het aandeel steeg de afgelopen vier handelsdag­en met 17,3 procent, gisteren alleen al kwam er 6,9 procent bij. ‘Als een goed geleide producent van duurzame palmolie is Sipef ideaal geposition­eerd om van de stijgende palmoliepr­ijs te profiteren’, meent analist Alan Vandenberg­he van KBC Securities.

De grote vraag naar palmolie heeft een aantal oorzaken. Eén ervan is de Indonesisc­he campagne om minder afhankelij­k te worden van fossiele brandstoff­en. Vanaf januari zal het percentage palmolie in de lokaal verkochte biodiesel worden opgetrokke­n van 20 naar 30 procent. Dat zou het land volgens president Joko Widodo zo’n 5,5 miljard dollar aan olieimport schelen. Bovendien mikte Widodo erop dat de hogere vraag de prijs van palmolie zou ondersteun­en, waardoor de export ervan meer geld in het laatje brengt. Al maandenlan­g bereidt oliemaatsc­happij Pertamina de introducti­e van de ‘B30’diesel voor. Widodo droomt er zelfs al van om in 2021 B50diesel te introducer­en, meldde CNBC Indonesia.

Biodiesel op basis van Indonesisc­he palmolie wordt ook in Europa op grote schaal gebruikt om verbrandin­gsmotoren aan te drijven. Maar terwijl Europa het gebruik van voedselgew­assen als brandstof wil terugdring­en, streven Indonesië en Maleisië juist het tegendeel na. Deze landen zien palmolie als een duurzaam alternatie­f voor de fossiele brandstoff­en, en geven zelf alvast het voorbeeld.

via staatssubs­idies de prijs kunstmatig laag houdt. Indonesië heeft er op zijn beurt mee gedreigd om de zaak bij de Wereldhand­elsorganis­atie aanhangig te maken, en om Europese zuivelprod­ucten een heffing van 5 tot 10 procent op te leggen. Jaarlijks importeert de EU voor 400 miljoen euro Indonesisc­he biodiesel. De totale markt is 9 miljard euro waard.

Los daarvan heeft de Europese Commissie eerder ook besloten om palmolie als grondstof voor biodiesel uit te faseren. Dat type biodiesel zou niet langer duurzaam genoeg zijn. Indonesië, Maleisië en Thailand beschouwen de beslissing als een protection­istische maatregel.

Actieve koper

Maar de B30campagn­e is niet de enige factor die de palmoliepr­ijs in de kaart speelt. Ook de varkenspes­t, die de Chinese landbouwse­ctor al maandenlan­g teistert, speelt een rol. De Chinese varkenssta­pel is ongeveer gehalveerd, en daarmee ook de vraag naar soja, het voornaamst­e ingrediënt van varkensvoe­r. Doordat China minder soja importeert, worden er ook minder sojabonen tot plantaardi­ge olie verwerkt. Fabrikante­n van voedingsmi­ddelen nemen noodgedwon­gen hun toevlucht tot palmolie. Door die toegenomen vraag is palmolie sinds vorige week voor het eerst sinds 2011 niet langer goedkoper dan sojaolie. Dat gegeven vinden veel analisten belangrijk­er dan de prijsstijg­ing op zich.

‘De vraag naar palmolie blijft groot, zoals blijkt uit de dalende voorraden’, stelt Vandenberg­he vast. ‘China is een actieve koper sinds de uitbraak van de varkenspes­t. De lokale productie van sojaolie is ingestort. Daarom moeten er andere plantaardi­ge oliën worden ingevoerd.’

De vraag is zo groot dat China in oktober zelfs noodgedwon­gen de handelsoor­log met de Verenigde Staten op een lager pitje moest zetten. Heffingen op geïmportee­rde Amerikaans­e sojabonen zijn het belangrijk­ste wapen van de Chinezen, maar eind oktober werden die heffingen voor 10 miljoen ton ingevoerde sojabonen opgeschort, uit vrees voor tekorten.

Palmolie is sinds vorige week voor het eerst sinds 2011 niet langer goedkoper dan sojaolie

Bij Puratos in GrootBijga­arden worden gewassen verticaal in geteeld; ook op Mars zal dat moeten gebeuren.

 ??  ?? brandstoff­en.
De Europese Unie bevestigde gisteren de toepassing van strafheffi­ngen op Indonesisc­he biodiesel. Het gaat om heffingen tussen 8 en 18 procent. De heffingen werden in augustus op voorlopige basis ingevoerd. Ze zullen vijf jaar lang van kracht zijn, en zijn er gekomen omdat Indonesië volgens de EU
brandstoff­en. De Europese Unie bevestigde gisteren de toepassing van strafheffi­ngen op Indonesisc­he biodiesel. Het gaat om heffingen tussen 8 en 18 procent. De heffingen werden in augustus op voorlopige basis ingevoerd. Ze zullen vijf jaar lang van kracht zijn, en zijn er gekomen omdat Indonesië volgens de EU
 ??  ?? containers
containers

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium