De Standaard

Colruyt vooruit in lastige markt

-

Colruyt heeft in de eerste jaarhelft de omzet met 2,1 procent verhoogd én ook de brutowinst, marktaande­el en marges licht verbeterd. ‘We zijn fier op deze resultaten’, zegt financiële man Stefaan Vandamme.

Het marktaande­el van Colruyt bedraagt nu 32,50 procent, een stijging van 0,10 procent. De nettowinst in de eerste jaarhelft kwam uit op 196 miljoen euro of zo’n 4,1 procent van de omzet. Geen enkele retailer in België doet beter en ook Europees blijft het een van de beste marges.

De lage inflatie zet druk op de markt, terwijl er in bepaalde productcat­egorieën zelfs prijsdalin­gen genoteerd worden. De zomer was ook minder goed dan vorig jaar. Anderzijds was er een positief kalenderef­fect en was er groei in online, waar Colruyt afhaalpunt­en blijft openen. De test met thuislever­ingen werd in oktober met zes maanden verlengd. Voor het hele jaar verwacht Colruyt een licht hogere winst, conform de eerdere prognose.

Fiets!

Colruyt maakte in april al bekend dat het een belang van 75 procent kocht in Fiets!; afgelopen maand werd dat verhoogd tot 100 procent. Fiets! voegt omzet toe, maar geld wordt er nog niet verdiend.

Colruyt heeft wel duidelijke ambities in energie. Korys, de familiehol­ding van Colruyt, en Colruyt Group gaan hun energiebel­angen samenbreng­en in een nieuwe holding.

‘We willen uitgroeien tot een internatio­nale energiespe­ler actief in verschille­nde energietec­hnologieën’, zegt Vandamme. De nieuwe holding is zowel actief in productie als in opslag van energie. en zal Parkwind, Eurowatt en delen van Eoly omvatten. Parkwind produceerd­e vorig jaar al stroom goed voor het verbruik van 550.000 gezinnen. De holding staat voor 1 gigawatt aan productie en heeft ook nog een capaciteit van 1 gigawatt in de pijplijn zitten. Parkwind is actief in België, Ierland en Duitsland, Eurowatt is actief in Frankrijk, Polen en het Iberisch schiereila­nd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium