De Standaard

De eerste centrale bankier met sterrensta­tus

Meer dan een halve eeuw heeft Paul Volcker gewogen op het Amerikaans­e economisch­e en monetaire beleid. Als centrale bankier en presidenti­eel adviseur was hij beslissend in tijden van hoge inflatie en bankencris­is.

- © ap

Paul Volcker is afgelopen zondag op 92jarige leeftijd gestorven in New York. Het einde van zijn mandaat als voorzitter van de Federal Reserve, de Amerikaans­e centrale bank, dateert al van 1987 – dat is 32 jaar geleden. Maar zijn erfenis is nog niet vergeten.

Het financieel persagents­chap Bloomberg omschrijft hem als een ‘eenmansopr­uimdienst’ op de financiele markten. Te beginnen met zijn rol, als onderminis­ter van Financiën, bij de zoektocht naar een opvolger voor het Bretton Woodssyste­em. Volcker stond op de eerste rij toen president Richard Nixon in 1971 komaf maakte met de vaste wisselkoer­sen en de koppeling van de munten aan de goudstanda­ard.

Deel twee startte in 1979, toen hij door president Jimmy Carter aangewezen werd als topman van de Federal Reserve. Op dat moment kampte de Amerikaans­e economie met een inflatiepe­il van bijna 12 procent, een gevolg van de wereldwijd­e oliecrisis­sen.

Volcker had vanuit zijn functie als directeur van de Fed in New York jarenlang gewaarschu­wd tegen de impact van snel oplopende consumptie­prijzen. Nu werd de strijd tegen die inflatie zijn hoofdopdra­cht. Hij koos voor een heuse shockthera­pie en verhoogde de basisrente­voet van de Fed in stapjes van 12 tot 20 procent (!) en beperkte de instroom van vers geld in het monetaire systeem.

Boze boeren

Die drastische aanpak kwam met een hoge kostprijs: de Amerikaans­e economie ging in recessie in 19811982, duizenden bedrijven gingen failliet en de werklooshe­id steeg tot 10 procent. Dat leidde tot massaal protest – boze boeren blokkeerde­n met hun tractoren het Fedgebouw in Washington – en tot de verkiezing­soverwinni­ng van de Republikei­n Ronald Reagan.

Maar Volckers antiinflat­iebeleid werd, met uitstel, beloond door hoge economisch­e groeicijfe­rs in de jaren tachtig. Het leverde hem breed gedragen politiek respect op. Toen hij in 1987 besliste geen derde mandaat als Fedvoorzit­ter te beginnen, en Reagan hem door Alan Greenspan verving, was de inflatie gezakt tot 3 procent.

De boomlange Paul Volcker (hij was 2,03 meter groot) was de allereerst­e centrale bankier met een sterrensta­tus. Met enkele (vage) uitspraken kon hij de financiële markten abrupt afrem

In 2008 werd Volcker, toen 81, uit pensioen teruggeroe­pen door Barack Obama (r.) om regels uit te tekenen die moeten vermijden. men of opwinden. Hij was de eerste Fedbaas die veel aandacht kreeg in de media, iets wat Greenspan hem later zou nadoen.

Volcker was een briljante student aan de universite­iten van achtereenv­olgens Princeton en Harvard, en daarna ook nog aan de London School of Economics. Tussen de start van zijn loopbaan bij de Fed, in 1952, en zijn vertrek in 1987 had hij zes presidente­n gediend.

Aan dat lijstje zou in 2008 een zevende naam toegevoegd worden, die van Barack Obama. De toen 81jarige Volcker werd door Obama uit pensioen teruggeroe­pen om hoofd te worden van de economic recovery advisory board. Hij moest nieuwe regels uittekenen die een herhaling van de bankencris­is moeten vermijden.

Volcker introducee­rde het verbod aan klassieke retailbank­en om zelf aan speculatie­ve belegginge­n te doen, zoals investerin­gen in hedgefonds­en. Deze zgn. ‘Volckerreg­el’ werd in wetgeving gegoten door de regeringOb­ama, in een meer dan 100 bladzijden dik document. Dat ontlokte Volcker de opmerking: ‘Ik ben tevreden dat de tekst korter is dan die van mijn brandverze­keringspol­is.’

President Donald Trump besliste in 2017 om de Volckerreg­el te herschrijv­en en de impact ervan af te zwakken. Het was niet de enige keer dat Trump in botsing kwam met de voormalige centrale bankier. Volcker spaarde zijn kritiek op Trump niet toen die vorig jaar het rentebelei­d kraakte van de huidige Fedvoorzit­ter, Jerome Powell.

Ook na zijn pensioneri­ng bleef Volcker een belangrijk man. Zo zag hij in 1996 toe op de uitbetalin­g van herstelbet­alingen door Zwitserse banken aan slachtoffe­rs van de Holocaust en in 2004 zat hij de VNonderzoe­kscommissi­e voor naar het gesjoemel, door het Iraakse regime van Saddam Hoessein, met fondsen uit het ‘olievoorvo­edsel’ programma’.

De christelij­ke vakbond ACVTransco­m heeft maandag tijdens een bijeenkoms­t van het paritair comité het sociaal plan over een herstructu­rering bij Proximus goedgekeur­d. Daarmee is de vereiste tweederdem­eerderheid voor het sociaal akkoord bereikt – de ACLVB stemde eerder al in. Twee weken geleden stemde zowel de ACOD als het ACV het plan nog weg. De raad van bestuur van Proximus maakte snel bekend dat hij het transforma­tieplan in afgeslankt­e vorm – 1.300 bedreigde arbeidspla­atsen in plaats van 1.900 – alsnog zou doorduwen. Toch liet de raad nog ruimte voor overleg.

Dat leverde een licht gewijzigd plan op, waarover maandag werd gestemd in het paritair comité. De ACOD stemde weer tegen, het ACV was voor. Het meent dat er over drie breekpunte­n – beperken van naakte ontslagen, beperken van de versoepeli­ng van ontslagreg­elingen en een regeling voor werknemers met een zwaar beroep – voldoende garanties zijn.

Volcker kon met enkele (vage) uitspraken de financiële markten abrupt afremmen of opwinden

 ??  ?? een herhaling van de bankencris­is
een herhaling van de bankencris­is

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium