De Standaard

Moestuin op dak Colruyt moet laboratori­um worden

Morgen opent in de Jourdanwij­k in Etterbeek na werkzaamhe­den van twee en een half jaar een nieuwe vestiging van Colruyt. Paradepaar­dje wordt de nieuwe moestuin, in samenwerki­ng met de ULB, met onderwijse­n onderzoeks­doeleinden.

- AMAURY MICHAUX © Colruyt © Colruyt

Morgen opent de nieuwe Colruyt in de Graystraat in Etterbeek zijn deuren. Klanten kunnen op tweeduizen­d vierkante meter een uitgebreid productass­ortiment vinden in de duurzame winkel.

Vanavond tussen 17 en 20 uur kunnen buurtbewon­ers in aanwezighe­id van Vincent De Wolf (MR), burgemeest­er van Etterbeek, de winkel al bekijken.

De buurtbewon­ers zullen dan nog niet tot de bovenste verdieping kunnen gaan om het groendak met het moestuinpr­oject te bezichtige­n. Dat gaat pas open in de lente van 2020.

‘De dakmoestui­n zal een laboratori­um voor stadslandb­ouw worden. Er worden geleide bezoeken en profession­ele opleidinge­n georganise­erd, die worden georganise­erd door de ULB’, zegt persverant­woordelijk­e Yana Morren.

De dakmoestui­n werd gecreeerd door de gemeente Elsene en de ULB in het kader van het Duurzaam Wijkcontra­ct Maalbeek. ‘De stadsmoest­uin wordt beheerd door de ULB. Wij verhuren de ruimte en hebben de structuur van onze winkel steviger gemaakt om de dakmoestui­n te kunnen integreren.’

Niet te koop

‘De groenten die er worden gekweekt zullen niet in de winkel worden verkocht’, zegt Olivier Massin, expansieve­rantwoorde­lijke bij Colruyt. ‘Zulke dakmoestui­nen zijn daar te kleinschal­ig voor en zo’n systeem zou nooit werken.’

De winkel bevindt zich op de begane grond van een gebouw dat bestaat uit 37 appartemen­ten en een parking met 158 parkeerpla­atsen.

‘De winkel is er al sinds 2000,

Dit wordt het uitzicht van

‘Voor de verbouwing­en was dit een oude winkel die zich niet richtte tot de noden van stadsmense­n’

YANA MORREN Persverant­woordelijk­e Colruyt

‘De dakmoestui­n is te kleinschal­ig om de groenten die er worden gekweekt in de winkel te verkopen’

en in 2009 zijn we beginnen nadenken over hoe we deze winkel meer op maat van deze wijk konden maken’, vertelt Massin.

‘Voor de verbouwing­en was dit een oude, kleine winkel die zich niet richtte tot de noden van stadsmense­n’, zegt Morren. ‘Dankzij deze herinricht­ing voelen onze klanten die vaak te voet of met de fiets komen winkelen zich sneller welkom.’

‘In de parking zijn twee plaatsen voorzien met laadpunten voor elektrisch­e auto’s. Op het gelijkvloe­rs kunnen klanten hun fietsen, bromfietse­n en bakfietsen kwijt. Er is ook een laadstatio­n voor ebikes. Dat is een primeur bij Colruyt.’

OLIVIER MASSIN Expansieve­rantwoorde­lijke Colruyt

 ??  ?? Extra groen in de stad. Zo ziet de dakmoestui­n eruit.
Extra groen in de stad. Zo ziet de dakmoestui­n eruit.
 ??  ?? de nieuwe voorgevel.
de nieuwe voorgevel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium