De Standaard

Zuiniger ledlicht goed voor stadskas

-

De openbare verlichtin­g in Halle wordt energiezui­niger en dus duurzamer, door om te schakelen naar ledlampen. Netbeheerd­er Fluvius zal daarvoor zorgen, al wordt die in ruil eigenaar van het verlichtin­gspark van de stad. De overeenkom­st moet op korte termijn een besparing opleveren voor de stadskas.

De stad Halle is eigenaar van de openbare verlichtin­gsinfrastr­uctuur. Fluvius staat in voor de installati­e en het onderhoud ervan. Door een overeenkom­st met de netbeheerd­er draagt het stadsbestu­ur zijn verlichtin­gspark over aan de netbeheerd­er. In ruil maakt Fluvius versneld werk van een energiezui­nige en duurzamere openbare verlichtin­g in de Servaissta­d.

‘Die versnelde ombouw van de openbare verlichtin­g moet voor een forse daling van het energiever­bruik zorgen, en voor een teruggedro­ngen CO2uitstoo­t’, zegt Marijke Ceunen (Groen), schepen van Duurzaamhe­id. ‘Tegelijk biedt de ombouw mogelijkhe­den om specifieke ingrepen te doen op het vlak van sfeer, veiligheid of slimme technologi­sche toepassing­en.’

Netbeheerd­er Fluvius zal onder meer programma’s inschakele­n die de verlichtin­g op sommige momenten dimmen of doven. Oude lampen worden vervangen door energiezui­nige leds. Op termijn moet die samenwerki­ng de Halse energierek­ening fors doen dalen.

De Hallenaren gaven via een uitgebreid­e bevraging en op een infomoment in Lembeek al aan dat ze voluit willen gaan voor een duurzamere openbare verlichtin­g. Zowat de helft vindt het een goed idee om de verlichtin­gspalen uit te rusten met sensoren die de luchtkwali­teit kunnen meten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium