De Standaard

Als een van de armste landen de rijkste club sponsort

-

Paris SaintGerma­in (PSG), mogelijk de rijkste voetbalclu­b ter wereld en eigendom van het steenrijke Golfstaatj­e Qatar, krijgt drie jaar lang zo’n tien miljoen dollar per jaar van een van de armste landen ter wereld, Rwanda. Vorig jaar sloot het kleine land in CentraalAf­rika al een soortgelij­k sponsoring­contract af met het Britse Arsenal. In beide gevallen zal de vermelding ‘Visit Rwanda’ prijken op de mouwen van voetballer­s. Ze doen ook een paar andere promotieac­tiviteiten voor het Rwandese toerisme. Met de twee contracten samen gaat het jaarlijks om bijna evenveel geld als het Belgische ontwikkeli­ngsbudget voor Rwanda.

Op zich hoeft er niets fout te zijn met de ontwikkeli­ng van toerisme in een arm land, waar bijna 40 procent van de bevolking onder de absolute armoedegre­ns leeft en zo’n 40 procent van de kinderen niet volgroeid raakt door voedseltek­ort. Het dictatoria­le regime gaat er prat op dat deze voetbalspo­nsoring meer toeristen naar Rwanda lokt, de economie doet groeien en zo de armoede terugdring­t. Is dat wel zo?

Anderhalf jaar na de start van het Arsenalcon­tract meldde het regime dat de resultaten boven alle verwachtin­gen uitstijgen met onder meer een groei van 5 procent van het aantal toeristen uit GrootBritt­annië. Over hoeveel bezoekers dat gaat en of het wel om ‘echte toeristen’ gaat die uitgaven doen die het land iets opbrengen, geen woord. Vragen naar meer details blijven onbeantwoo­rd of worden via de sociale media onthaald op scheldpart­ijen: ‘Wij hebben geen verantwoor­ding af te leggen aan westerse journalist­en.’

Zelfs als het aantal toeristen zou stijgen door een investerin­g van ongeveer 20 miljoen dollar per jaar aan voetbalspo­nsoring, dan blijft de vraag wie daar beter van wordt. Het Rwandese regime kiest voor ‘highendtoe­risme’, luxetoeris­me op basis van sterrenhot­els en bijvoorbee­ld een peperdure vergunning om een gorillafam­ilie te bezoeken: 1.500 dollar per persoon, twee keer zo duur als in Oeganda en zes keer duurder dan in Congo. Wellicht komen er zo niet meer dan enkele tienduizen­den ‘echte toeristen’ naar Rwanda. Het aantal Rwandezen dat voor hen werkt, blijft dus beperkt. De enigen die echt meer verdienen, zijn de (dikwijls buitenland­se) eigenaars van de luxelounge­s en enkele dignitaris­sen van het regime die een graantje meepikken.

Blijft dus de vraag hoe zinvol het is om een vergelijkb­aar budget als wat België elk jaar spendeert aan ontwikkeli­ngssamenwe­rking in Rwanda door te schuiven naar twee rijke voetbalclu­bs in Europa, zonder dat de westerse donoren daar vragen bij stellen. En of zulke properatie­s niet eerder het imago moeten oppoetsen van de beenharde dictatuur, terwijl de noodlijden­de bevolking diep in de heuvels verder moet zwijgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium