De Standaard

Je stoelgang testen? Informeer je eerst

-

Kankerscre­ening volgt de eerste wet van de kwakzalver­ij: behandel gezonde mensen, die hebben de beste prognose

LUC BONNEUX laat zich niet testen op dikkedarmk­anker. Of kankerscre­enings werken, is voer voor discussie, maar dat burgers worden misleid, is zeker.

Als arts in de ouderenzor­g heb ik bijna dagelijks moeilijke gesprekken over zware levenskeuz­es. Ga je als patiënt voor kwaliteit, of eerder voor levensduur? Bijna alle interventi­es hebben voor én nadelen. Mensen hebben voorkeuren, dat zijn niet noodzakeli­jk de mijne. Hoe anders is het als je gezond bent en nog niets mankeert. Dan word je niet meer beschermd door een patiëntenw­et. Over kankerscre­ening krijg je geen begrijpeli­jke informatie, alleen rooskleuri­ge berichten. Wie de desinforma­tie aanklaagt, wordt weggezet als ‘tegenstand­er’.

Het is geen toeval dat er steeds meer belangstel­ling is voor kankerscre­ening, er is ook een steeds groter overschot aan artsenspec­ialisten. De screening zelf brengt veel op voor hen, maar leidt tot overdiagno­se en overbehand­eling. De meerderhei­d van de positieve screenings­testen is valspositi­ef. Mensen krijgen dus vaak onterecht te horen dat ze kanker hebben, en ondergaan een onnodige behandelin­g.

Republiek van 60 biljoen cellen

Lobby’s van de screenings­industrie stellen kanker voor als een lineair proces, wat grif wordt overgenome­n door de media. In een lineair proces worden kleine kankers groot, en is een vroegtijdi­ge opsporing van kleine gezwellen nuttig. Maar kanker is een evolutiona­ir proces. Als u in de spiegel kijkt, ziet u een samenwerke­nde republiek van 60 biljoen cellen. Het organisme heeft een krachtige verdedigin­g ontwikkeld tegen kanker, dat maakt complex meercellig leven mogelijk. Fatale tumoren ontstaan omdat ze ontsnappen aan die verdedigin­g. Dat doen ze door opeenvolge­nde mutaties te verwerven. Mutaties zijn toevalspro­cessen. Dat betekent dat, hoe vroeger je de kanker opspoort, hoe groter de kans is dat de persoon in kwestie daar nooit wat van zou hebben geweten of ondervonde­n. Bij kankerscre­ening mis je de ‘wolven’, agressieve tumoren die snel uitzaaien. Vooral de ‘schoothond­jes’ zijn gemakkelij­k terug te vinden. Kankerscre­ening volgt zo de eerste wet van de kwakzalver­ij: behandel gezonde mensen, die hebben de beste prognose.

Over borstkanke­rscreening weten we het meeste. Volgens de screenings­industrie zijn de cijfers veel te ingewikkel­d om aan vrouwen mee te delen. Ik test uw intelligen­tie. Je moet ongeveer 4.000 screenings­mammografi­eën nemen bij 1.000 vrouwen gedurende tien jaar om één sterfgeval aan borstkanke­r te voorkomen. Dat is te weinig om betrouwbaa­r aan te tonen dat je ook maar een dag langer leeft. Dat sterfgeval wordt bespaard ten koste van een paar honderd valspositi­eve testresult­aten. Die genereren veel angst, en vrouwen kunnen daar lang last van hebben. Vier tot zeven vrouwen worden uiteindeli­jk onnodig behandeld voor kanker, met een gedeelteli­jke of volledige borstamput­atie tot gevolg.

U begrijpt deze uitleg, maar u kende deze cijfers niet? Dat deelt u met 98 procent van de vrouwen van de Europese Unie. Deelnemers aan borstkanke­ronderzoek hebben geen flauw benul van de voor en nadelen. Hoe meer informatie er beschikbaa­r was, hoe fouter vrouwen het voorhadden: ze werden actief misleid. Dit is geen losse flodder van witte internetri­dders, maar stond in het hoogst genoteerde wetenschap­pelijke kankertijd­schrift.

Halve waarheden, hele leugens

Screening op dikkedarmk­anker is erg in

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium