De Standaard

Oh neen, niet nog een studie over leesbeleid

-

Je krijgt kinderen niet aan het lezen als ze het niet plezierig vinden, weet SYLVIE DHAENE. Wel door de krachten te bundelen en actie op verschille­nde fronten tegelijk te ondernemen.

Wie de voorbije week de krantenkop­pen en opiniestuk­ken volgde, komt maar tot één vermoeiend­e conclusie: hebben we dit al allemaal niet een keer (of meer) gelezen? We moeten niet eens ver teruggaan in de tijd. In mei werd het vuur weer aan de lont gestoken naar aanleiding van een onderzoeks­rapport van de hogeschool Odisee over de dalende taal en leesvaardi­gheden en het bedroevend­e niveau van begrijpend lezen van studenten. Het hele debat dat eind 2017 woedde door de PIRLSstudi­e werd op het scherp van de snede overgedaan. Het waren toen verkiezing­stijden, weet u wel. Dat de Pisaresult­aten het vuur nog wat harder deden oplaaien, was te verwachten.

Het vervolg was eveneens voorspelba­ar: iedereen ging terug de loopgraven in om, gewapend met studies, om alles in de strijd te gooien in het debat over oorzaken en remedies. Minister van Onderwijs Ben Weyts (NVA) haalde Oesotopman en onderwijse­xpert Dirk Van Damme erbij en kondigde een nieuwe studie met een internatio­naal team van experts aan.

Dat leesplezie­r een product is van de ‘pretpedago­gie’, is kwaadwilli­ge framing

In zijn opiniestuk ‘Een nationaal leesbeleid: nu!’ zette Kris Van den Branden (DS 7 december) de recent verschenen onderzoeks en aanbevelin­gsrapporte­n op een rijtje. Vanuit ‘Iedereen Leest’ hebben wij die studies en andere nauwgezet gelezen. Leesbevord­ering is onze passie en ons vakgebied. Ik sluit me aan bij Van den Brandens vaststelli­ng dat wachten op een nieuwe studie verloren tijd is. De aanbevelin­gen waarover in onderwijsm­iddens een brede consensus is, zijn ondersteun­d door internatio­naal vergelijke­nd wetenschap­pelijk onderzoek en door kennis van de Vlaamse onderwijsp­raktijk.

Europa leest

Het beleid moet met durf en ambitie inzetten op een uitdagend taal en leesonderw­ijs. Intussen kennen we de ingrediënt­en die het verschil zouden kunnen maken. Er is niet één wondermidd­el. Vanuit onze expertise als sleutelorg­anisatie voor leesbevord­ering wil ik minister Weyts enkele suggesties doen. Een resultaatg­ericht leesbeleid betrekt de hele school en combineert altijd de inzet voor leesvaardi­gheid mét aandacht voor leesplezie­r. De discussie over wat eerst komt, en wat een voorwaarde is voor wat, daarover zullen we het vast nog wel hebben.

Dat leesplezie­r een product is van de zogenaamde pretpedago­gie, is kwaadwilli­ge framing.

Kiezen voor leesplezie­r betekent niet de lat lager leggen. Ook daarover hebben we al eerder een boompje opgezet. Ik durf te vermoeden dat Dirk Van Damme dat ook weet, dat vind ik een geruststel­lende gedachte. Toen hij in Het journaal verwees naar Ierland als voorbeeldl­and, zei hij: ‘Dat land heeft een sterk beleid gevoerd op taal, taalvaardi­gheid, taal én leesplezie­r.’ Zeer juist. We hebben goede contacten met de Ierse collega’s. Samen maken we deel uit van EURead, een Europees netwerk van organisati­es die lezen bevorderen. We voeren ook een campagne, Europe Reads, om meer aandacht te vragen voor lezen en leesplezie­r, omdat we de nefaste gevolgen zien van een dalende leescultuu­r. Meer dan 73 miljoen Europese burgers zijn ongeletter­d en een op de vijf vijftienja­rigen heeft moeite met lezen. Het probleem gaat heel het continent aan. Een breder perspectie­f is wenselijk.

Maak samen beleid

Weyts kan ook de krachten bundelen met minister van Cultuur Jan Jambon (NVA). Maak samen beleid. Dat zou een extra hefboom kunnen zijn om een verschil te maken. Weyts zal zijn handen vol hebben met het onderwijsv­eld. Zijn collega Jambon beschikt over belangrijk­e middelen die hem kunnen verder helpen. Er zit veel kennis en expertise over lezen en leesplezie­r bij bibliothek­en, auteurs, literaire organisato­ren, leesbevord­eraars.

Wij verenigden onze krachten met onze collega’s uit het boeken en letterenve­ld in het BoekenOver­leg en bezorgden een memorandum aan de Vlaamse regering. Een van de gezamenlij­ke prioriteit­en is een actieplan leesbevord­ering. Tot onze tevredenhe­id lazen we dat dit punt ook in het Vlaamse regeerakko­ord is opgenomen. Het goede nieuws is verder dat ons actieplan leesbevord­ering klaar is. Met ministerpr­esident Jambon gaan we binnenkort in gesprek daarover. Wij hopen dat ook met Weyts te kunnen doen, want onze visie en acties verknopen cultuur, onderwijs, economie en welzijn met elkaar.

Een impactvol leesbeleid vraagt actie op veel fronten tegelijk, over beleidsmur­en heen. Dat zien we ook in Ierland. Samen beleid voeren om van leesbevord­ering een speerpunt te maken zal een van de mogelijke succesfact­oren zijn om die positieve veranderin­g in gang te zetten. Kinderen en jongeren binnen en buiten de schoolmure­n laten opgroeien in een rijke taal, denk en leesomgevi­ng is onze gezamenlij­ke verantwoor­delijkheid. Investeer in lezen en boeken, beste ministers, het is belangrijk startkapit­aal.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium