De Standaard

ONDANKS VIJF MESTACTIEP­LANNEN BLIJFT WATERVERVU­ILING TOENEMEN

Ondanks vijf Mestactiep­lannen en zware boetes blijft de vervuiling van waterlopen door bemesting toenemen.

- VAN ONZE REDACTEUR TOM YSEBAERT © Flip Franssen/hh

De vervuiling van waterlopen in landbouwge­bied als gevolg van overbemest­ing wordt erger. In de winter van 20182019 werd op 38 procent van de meetpunten een overschrij­ding van de drempelwaa­rde van 50 milligram nitraat per liter vastgestel­d. Dat melden de Vlaamse Milieumaat­schappij (VMM) en de Vlaamse Landmaatsc­happij (VLM) op basis van hun jongste mestrappor­ten. In 20172018 was dat nog bij 28 procent van de punten het geval, het jaar daarvoor bij 21 procent. Dat ligt allemaal ver boven de doelstelli­ng van 5 procent overschrij­dingen. Ook de evolutie van de kwaliteit van het grondwater is niet goed.

De negatieve trend valt voor een deel te verklaren door de droge, hete zomers. Teeltplant­en nemen dan minder nutriënten uit de mest op. Het teveel spoelt weg met de regen. Maar dit verklaart niet alles. ‘De stijgende trend was al merkbaar voor de droge zomers’, zegt Katrien Smet van de VMM. Ook onoordeelk­undig bemesten speelt een grote rol: te veel, niet op het juiste moment, niet de juiste soort mest en met een minder geschikte techniek. Het zijn vier werkpunten van de VLM in haar nieuwste (zesde) Mestactiep­lan.

100.000 euro boete

Tegelijk stelde de VLM inbreuken op de regelgevin­g vast bij 30 procent van de doorgelich­te veebedrijv­en. Doorgaans is de balans niet in orde: er worden minder nutriënten (nitraat, fosfaat) afgevoerd dan aangegeven. Concreet: er blijft mest achter die op de akkers belandt. Vaak wordt er geknoeid met vervoers en andere documenten. Deze krant bracht in het voorjaar enkele fraudemech­anismen in kaart (DS 21 mei).

De controleur­s legden 35 bedrijven een boete op van gemiddeld 25.000 euro voor een balansover­schrijding. Voor twee bedrijven liep het bedrag op tot meer dan 100.000 euro. ‘Die boetes zijn fors hoger geworden’, zegt Leen Van den Bergh van de VLM. ‘Vroeger bedroegen ze hooguit 2.000 euro.’ Per jaar moeten twee tot drie bedrijven zich voor de rechtbank verantwoor­den.

Behalve bij de landbouwbe­drijven streken de controleur­s ook neer bij de mestverwer­kingsinsta­llaties. Bij een kwart daarvan stelden ze ernstige inbreuken vast, zoals ongeoorloo­fde lozingen of scheuren in bassins. De metingen in de eindproduc­ten van de mestverwer­king laten torenhoge afwijkinge­n zien.

De ontnuchter­ende vaststelli­ngen tonen aan dat het mestbeleid faalt. Het vijfde Mestactiep­lan (MAP) was een maat voor niets. Inmiddels keurde het Vlaams Parlement, met weinig enthousias­me, het zesde MAP goed. Het plan mikt op een gerichtere aanpak in de meest vervuilde gebieden. Het toezicht wordt verscherpt met een kunstmestr­egister en debietmete­rs. ‘Een MAP opstellen is één ding, het naleven een ander’, zegt Leen Van den Bergh.

De minister van Omgeving, Zuhal Demir (NVA), ‘hoopt dat alle betrokkene­n de ernst van de situatie inzien’. Zij rekent op meer handhaving. Haar collega van Landbouw, Hilde Crevits (CD&V), voelt er weinig voor om de veestapel te verkleinen. ‘Dat is geen garantie op minder stikstof in de bodem. Als er minder dierlijk mest is, zal het gebruik van kunstmest hoger liggen.’

‘Een Mestactiep­lan opstellen is één ding, het naleven een ander’

LEEN VAN DEN BERGH Vlaamse Milieumaat­schappij

 ??  ?? De vervuiling steeg door onoordeelk­undig bemesten, droge zomers en fraude.
De vervuiling steeg door onoordeelk­undig bemesten, droge zomers en fraude.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium