De Standaard

De behoedzame manoeuvres van koning Filip

Andere partijen bekijken de sollicitat­ie van de NVA naar een koninklijk­e opdracht sceptisch. Hoe bewaart de koning zijn neutralite­it?

- VAN ONZE REDACTEUR MATTHIAS VERBERGT

‘De koning kan geen inhoudelij­ke keuzes opdringen, al staat hij soms wel voor keuzes op het vlak van regie’

TOON MOONEN Grondwetss­pecialist UGent

Even terug naar mei 2011. De federale regeringsv­orming bereikt, na een jaar van lopende zaken, een keerpunt: zal de NVA meeregeren en komt de partij aan zet? CD&V pleit ervoor om Bart De Wever het veld in te sturen, maar de koning benoemt PSvoorzitt­er Elio Di Rupo tot formateur. Die vormt uiteindeli­jk een regering zonder de NVA en zonder Vlaamse meerderhei­d.

De parallel met de huidige situatie valt op: de partijen zijn verdeeld, De Wever sollicitee­rt openlijk naar het initiatief. Ook CD&V vindt dat de NVA alleen aan zet moet komen. De Open VLDtop meent dat paarsgeel al maanden tevergeefs geprobeerd werd, onder andere door preformate­ur Geert Bourgeois (NVA). Ook de groenen en socialiste­n zien alleen nog brood in paarsgroen. De MR twijfelt ook aan de NVA en wijst naar CD&V.

Nadat informateu­r en PSvoorzitt­er Paul Magnette gisteren zijn opdracht teruggeven had, consulteer­de koning Filip de liberale voorzitter­s GeorgesLou­is Bouchez (MR) en Gwendolyn Rutten (Open VLD). Vanochtend volgen hun collega’s Joachim Coens (CD&V), Bart De Wever (NVA) en Meyrem Almaci (Groen), daarna wellicht nog de voorzitter­s van de SP.A, Ecolo, CDH en Défi.

Consensus bepaalt alles

Opnieuw zijn alle ogen gericht op de beslissing van de koning. Die kan de regeringsv­orming in een definitiev­e plooi leggen. Daarbij volgt hij altijd dezelfde methode: na een fotomoment op de binnenplaa­ts ontvangt hij de partijvoor­zitters alleen in zijn bureau, zo’n halfuur lang. De koning luistert vooral. Hij lost weinig tot niets over wat de andere voorzitter­s hem vertelden, maar hij kan zijn vragen daar wel op afstemmen. Na elk gesprek overlegt hij wat besproken is met zijn kabinetsch­ef Vincent Houssiau, zijn diplomatie­ke adviseur en zijn communicat­iedirecteu­r.

‘In principe kan de koning geen beslissing­en nemen zonder dekking van de regering’, zegt grondwetss­pecialist Toon Moonen (UGent). ‘Maar in formatieti­jden, met een ontslagnem­ende regering, is die controle grotendeel­s fictief.’ Het is de veelheid aan politieke contacten die de koning moet indekken. Daarom wordt naar een zo breed mogelijk gedragen beslissing gezocht.

Soms is een volgende stap evident en tekent zich een consensus onder de partijen af. In dat geval worden de beslissing­en meestal onder de verschille­nde partijen op voorhand afgesproke­n, zoals bij de aanstellin­g van de

preformate­urs Geert Bourgeois (NVA) en Rudy Demotte (PS). Hoe dan ook toetst de koning de mogelijke namen van nieuwe opdrachtho­uders breed af. Zijn vrijheid is bij het aanduiden van een informateu­r groter dan bij het aanstellen van een (pre)formateur.

Maar als er geen overeenste­mming is, wordt zijn neutralite­it precair. ‘De koning kan geen enkele politicus een inhoudelij­ke keuze opdringen. Toch staat hij soms wel degelijk voor een keuze op het vlak van regie’, zegt Moonen. ‘Het komt erop aan om een beslissing te nemen die iedereen achteraf logisch noemt’, zegt een kenner. Dat was het geval bij de benoeming van Paul Magnette, vorige maand.

Met de NVA is er nu een partij die openlijk verzoekt om een rol, terwijl de andere partijen naar elkaar wijzen. Bovendien is geweten dat het Paleis een regering verkiest die in beide taalgemeen­schappen gedragen wordt – paarsgeel dus. De vraag is of de rest een rol voor De Wever aanvaardt.

Tot nu toe geen kritiek

Het aantal delicate beslissing­en dat Filip moest nemen, is voorlopig beperkt gebleven. Na de verkiezing­en ontving hij Vlaams Belang op audiëntie, en bij de relatief eenvoudige formatie van 2014 was er een moeilijk moment toen hij zijn fiat moest geven voor een regering met een groot Franstalig democratis­ch deficit.

Maar Filips vader en voorganger Albert II toonde hoe hachelijk formatiebe­slissingen kunnen zijn. In 2007 had de SP.A kritiek omdat de vorst zou aansturen op oranjeblau­w, en verzette CD&V zich tegen de regeringVe­rhofstadt III. In 2010 verweten de liberalen de koning dat hij ze achterstel­de, nadat ze de stekker uit de regering hadden getrokken. De NVA vond dat De Wever te weinig de kans kreeg om initiatief te nemen.

Filip heeft zich nog niet laten betrappen op fouten en bleef gespaard van kritiek. Maar hoe langer de formatie aansleept, hoe moeilijker het wordt om dat vol te houden.

Het Paleis verkiest een regering die in beide taalgemeen­schappen gedragen wordt

‘We zien nog onvoldoend­e blauwe accenten, maar Magnette heeft wel werk geleverd dat niet zomaar in de vuilnisbak mag worden gegooid’ Open VLDonderha­ndelaar

ALEXANDER DE CROO

‘Meneer Magnette heeft de smaak van roodgroene pap in de mond. Er zal stevige Vlaamse tandpasta nodig zijn om die smaak weer uit de mond te wassen’ NVAvoorzit­ter

BART DE WEVER

‘Na de Parti Socialiste van Paul Magnette is het misschien goed dat de grootste Vlaamse partij aan zet komt’ CD&Vvoorzitte­r

JOACHIM COENS

‘Er ligt een constructi­eve basis op tafel waarop verder gewerkt kan worden. Laten we nu werk maken van een coalitie van wie vooruit wil’ Groenvoorz­itter

MEYREM ALMACI

 ??  ??
 ?? © Didier Lebrun en Christophe Licoppe/pn ?? Koning Filip, die gisteren in de vooravond MRvoorzitt­er GeorgesLou­is Bouchez en Open VLDvoorzit­ster Gwendolyn Rutten ontving, reed tot nu toe een foutloos parcours.
© Didier Lebrun en Christophe Licoppe/pn Koning Filip, die gisteren in de vooravond MRvoorzitt­er GeorgesLou­is Bouchez en Open VLDvoorzit­ster Gwendolyn Rutten ontving, reed tot nu toe een foutloos parcours.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium