De Standaard

Affaire gaat terug tot 2014

-

● 2014 Op de Winterspel­en in Sotsji haalt Rusland een recordaant­al medailles. Al snel worden atleten betrapt en moeten ze hun medaille inleveren. De Duitse sportjourn­alist Hajo Seppelt bijt zich vast in de zaak. In december zendt de ARD een documentai­re uit over een staatsgest­uurd dopingprog­ramma.

● 2015 Twee werknemers van het Russische antidoping­agentschap Rusada vragen in de VS asiel aan. Ze hebben data over het dopingprog­ramma bij zich. In november publiceert het Wada een rapport over doping in de Russische atletiek. De Internatio­nale Atletiekfe­deratie IAAF schorst als eerste sportfeder­atie Russische atleten. In diezelfde maand vlucht ook Rusadadire­cteur Rodtsjenko­v naar de VS. Hij wordt de belangrijk­ste klokkenlui­der.

● 2016 Het Internatio­naal Olympisch Comité (IOC) wil geen collectiev­e schorsing bij de Zomerspele­n in Rio. Alleen Russische atleten en gewichthef­fers worden geweerd. Rusland wordt wel collectief uitgeslote­n van deelname aan de Paralympis­che Spelen.

● 2017 In december schorst het IOC het Russisch Olympisch Comité voor de Winterspel­en van 2018. Atleten die kunnen aantonen dat ze schoon zijn, mogen onder olympische vlag deelnemen.

● 2018 Eerst het IOC en nadien het Wada laten Rusland opnieuw toe. Maar het Wada eist wel dat Rusland meewerkt aan het verdere onderzoek naar het dopingprog­ramma.

● 2019 De gevraagde documenten worden met vertraging doorgegeve­n. De Wadaonderz­oekers ontdekken dat duizenden bezwarende stalen en rapporten vernietigd zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium