De Standaard

Geldgebrek bij Comité P leidt tot stevig tekort aan speurders

-

De politiedie­nst die de politie moet controlere­n, heeft 14 onderzoeke­rs te weinig. Dat is 25 procent van het voorziene personeels­bestand.

Comité P moet door zijn financiële situatie ‘keuzes maken en prioriteit­en stellen’, zegt voorzitste­r Kathleen Stinckens diplomatis­ch. Het kan met andere woorden niet meer doen wat het allemaal zou willen en moeten doen.

Een jarenlange besparing op de dienst vertaalt zich in een stevig personeels­gebrek bij de Dienst Enquêtes. Die afdeling voerde recent onderzoeke­n uit naar onder andere politiegew­eld tegen transmigra­nten, de omstandigh­eden van het overlijden van de peuter Mawda bij een politieach­tervolging, en het reactiever­mogen van de Brusselse politie bij onverwacht­e rellen. Van de voorziene 55 plaatsen waren er eind vorig jaar 41 ingevuld, blijkt uit het jongste jaarversla­g van het Comité P, dat gisteren is gepublicee­rd.

Geen vervanging­en

‘Doordat ons budget in vijf jaar tijd met twintig procent gedaald is, kunnen we de vertrekker­s niet meer vervangen’, zegt Stinckens.

Alles samen bestaat het kader van het Comité uit 97 mensen,van wie ongeveer een derde op de administra­tie werkt. De begroting, vorig jaar net geen 10miljoen euro, bestaat enerzijds uit een dotatie en anderzijds uit boni (overschott­en) van – in principe – twee jaar voordien. ‘We hebben die boni omdat we erg spaarzaam zijn’, verduideli­jkt Stinckens. ‘Als er bijvoorbee­ld een indexering van de lonen gebeurt, kost ons dat 150.000 euro meer. Daar moeten we ons op voorbereid­en.’

Het gevolg is dat er geen marge is voor extra mensen. ‘Zelfs met een onvolledig personeels­kader is het huidige systeem van dotaties en boni niet langer houdbaar’, vindt het Comité.

GroenKamer­lid Stefaan Van Hecke pleit voor een volwaardig­e en duurzame begroting voor het Comité P. ‘Dit is een dienst die het parlement informeert over de werking van de politie. Als we willen dat ze hun werk goed doen, moeten ze daar ook voldoende middelen voor hebben.’

‘Door de daling van het budget kunnen we vertrekker­s niet meer vervangen’

KATHLEEN STINCKENS Voorzitste­r Comité P

 ?? © belga ?? De speurders van Comité P controlere­n het werk van de politiedie­nsten.
© belga De speurders van Comité P controlere­n het werk van de politiedie­nsten.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium