De Standaard

Weyts wil meer herexamens in het secundair onderwijs

Minister Ben Weyts (NVA) wil meer herexamens in de strijd tegen de ‘zesjescult­uur’. Het Katholiek Onderwijs ziet daar voorlopig geen reden toe.

- SIMON GRYMONPREZ SIMON ANDRIES

BRUSSEL I De herexamens in het secundair onderwijs zijn terug. Tenminste, als het van minister van Onderwijs Ben Weyts (NVA) afhangt. In lijn met het regeerakko­ord pleit hij ervoor de herexamens te herwaarder­en. ‘Als de laatste jaren de indruk is ontstaan dat herexamens niet meer zouden mogen, dan wil de Vlaamse regering heel duidelijk zijn: wij stellen vertrouwen in leerkracht­en en beschouwen herexamens als een legitiem en voor sommige leerlingen heel nuttig instrument.’

Concrete maatregele­n zijn er nog niet, zegt onderwijss­pecialist Koen Daniëls (NVA). ‘Maar er zijn ondertusse­n gesprekken geweest met de koepels. We plannen zelf ook communicat­ie naar de scholen dat ze niet meer afgestraft zullen worden door de inspectie. Als de koepels zeggen dat het geen goed idee is, dan is dat maar zo. Onze boodschap: neem de school in eigen handen. En ja, daar horen ook herexamens bij. Leerkracht­en mogen dat weten, of het nu anders staat in een nieuwsbrie­f van een koepel of niet.’

Zieke leerling

Het Katholiek Onderwijs Vlaanderen adviseert scholen al jaren om herexamens alleen bij hoge uitzonderi­ng te gebruiken, bijvoorbee­ld omdat een leerling ziek was. Volgens de woordvoerd­er van de katholieke koepel zit er ook nu geen shift aan te komen. De redenering is simpel: de klassenraa­d heeft tien maanden om een leerling te beoordelen. Alleen als klassenrad­en over te weinig informatie beschikken, bijvoorbee­ld omdat een leerling ziek is geweest, kan een ‘bijkomende proef ’ (zoals het herexamen officieel heet) wel. Het GO! zegt dat de kwestie nog niet aan de orde is.

Er is nooit een verbod gekomen op herexamens, maar het gebruik ervan is wel een tijd ontmoedigd door zowel de koepels als de onderwijsa­dministrat­ie. De overheid vond dat een volledig schooljaar volstond ter evaluatie. Herexamens werden soms ook wel oneigenlij­k gebruikt, bijvoorbee­ld om een leerling te ‘straffen’.

Het is ook zo dat de Onderwijsi­nspectie er scholen in het verleden op aansprak als ze (te) veel herexamens organiseer­den. Inspecteur­generaal Lieven Viaene wijst er evenwel op dat scholen om die reden nooit een negatief rapport hebben gekregen.

Alle vakken belangrijk

In 2016 deed de Vlaamse regering al een poging om, in het kader van de moderniser­ing van het secundair onderwijs, het herexamen te herwaarder­en. Ze schrapte een bepaling die stelt dat herexamens alleen mogen bij uitzonderl­ijke omstandigh­eden. Maar in de praktijk is er weinig veranderd, omdat de koepels geen voorstande­r zijn van meer herexamens.

De NVA wil de herexamens in de strijd werpen tegen de ‘zesjescult­uur’. ‘Als een leerling een tekort heeft op Frans of geschieden­is, is het moeilijk om daarvoor een Cattest te geven’, zegt Daniëls. ‘In veel gevallen worden die leerlingen uiteindeli­jk toch gedelibere­erd en krijgen ze een Aattest. Daarmee zegt de school tegen de leerling: het maakt niet echt uit. En de leerkracht­en krijgen het signaal dat hun vak niet zo belangrijk is.’ Volgens Daniëls geeft een herexamen voor een gebuisd vak het signaal dat álle vakken belangrijk zijn en bouwt de leerling geen tekorten op.

‘Wij stellen vertrouwen in leerkracht­en en beschouwen herexamens als een legitiem en voor sommige leerlingen heel nuttig instrument’

BEN WEYTS (NVA) Minister van Onderwijs

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium