De Standaard

JAN JAMBON EN DE ESSENTIE

-

Loyauteit is iets moois. Maar uit loyauteit het onuitlegba­re moeten verdedigen, biedt een treurige aanblik. Dat uitgereken­d de sociaal voelende, milieubewu­ste oudVU’er Wilfried Vandaele in De ochtend zonder deugdelijk­e debatfiche moest vergoelijk­en wat zijn partijgeno­ot Jan Jambon over huizen kopende asielzoeke­rs had gezegd, was pijnlijk. Wanneer men zich door eigen schuld in een put bevindt, verdient het aanbevelin­g op te houden met graven. Vandaele laten opdraven om, hoorbaar zonder overtuigin­g, te zeggen dat politici zich tegenover hun achterban wel eens ‘onwetensch­appelijk’ mogen uitlaten, is de morele miserie nog vergroten.

Jambon had bij zijn verdedigin­g op één punt gelijk: het gaat om de essentie. Op welk droevig niveau zijn we in Vlaanderen beland als zijn ministerpr­esident achteloos meewerkt aan de beeldvormi­ng over profiteren­de migranten? Als er een te ruime tegemoetko­ming was voor asielzoeke­rs met een kroostrijk gezin, dan komt dat door onzorgvuld­ig bestuur door een Vlaamse regering met dezelfde samenstell­ing als de huidige. De essentie is toch dat ministers geen uit de lucht gegrepen voorbeelde­n hanteren om bijsturing van foute beleidskeu­zes te verantwoor­den.

De essentie voor de NVA, zou je denken, is dat de Vlaamse regering gunstig zou afsteken tegenover de inertie van het federale niveau. Cruciaal daarbij is dat de ministerpr­esident fungeert als een rustbrenge­r. Van de Vlaamse regering moeten het sérieux en de daadkracht uitgaan die naar rechts afgedwaald­e NVAkiezers weer naar de schaapssta­l lokken. Ten minste moet worden vermeden dat nog meer kiezers de indruk krijgen dat hun stem bij Vlaams Belang in betere handen is.

Geen van beide doelstelli­ngen is in de tumultueuz­e start van de regeringJa­mbon dichterbij gekomen. Het smeden van een Zweedse coalitie voor Vlaanderen had, na de teleurstel­lende verkiezing­suitslag, de garantie moeten bieden dat er geen federale regering zonder de NVA zou komen. Controvers­iële uitspraken zoals degene die vorig weekend door De Tijd werden opgetekend, hebben het tegenoverg­estelde effect.

Twee conclusies zijn mogelijk: ofwel is Jambon in de huidige omstandigh­eden niet de geschikte MP voor de NVA. Ofwel is hij dat net wel, als uitvoerder van een sluw plan. Een plan waarin het niet stoort dat Vlaams Belang groeit, voor zover dat niet alleen ten koste van de NVA gaat. Als het centrum verder leegloopt, wordt rechts groot genoeg om België te blokkeren. Niets van wat Jan Jambon zegt of doet, spreekt die laatste mogelijkhe­id tegen. Het is dus wellicht de essentie.

Stoort het de NVA niet dat Vlaams Belang groeit ten koste van het centrum?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium