De Standaard

Maandelijk­s rijdt vrijwel lege autocolonn­e naar Straatsbur­g

Om Europarlem­entsleden in Straatsbur­g te vervoeren, rijden maandelijk­s 105 auto’s vanuit Brussel naar de Elzasstad. Een groot deel daarvan leeg.

- © hh VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

Slechts maakt gebruik van de taxidienst BrusselStr­aatsburgBr­ussel.

Nico Semsrott, een Duitse cabaretier die in mei verkozen werd als Europarlem­entslid namens de satirische partij Die Partei, bond de kat de bel aan in de Duitse pers. Hij had gehoord dat hij door zijn functie gebruik kon maken van de eigen taxidienst van het Europees Parlement – die over 120 wagens beschikt – om vanuit Brussel naar Straatsbur­g te reizen.

Tot zijn verbazing was hij eind november een van de weinigen die er een beroep op deden. Een woordvoers­ter van het Europees Parlement verklaarde tegenover het Duitse persbureau DPA dat het om 25 van de 751 Europarlem­entsleden ging. Dat aantal varieert, maar ligt steevast rond dat geringe aantal.

Het wagenpark bestaat uit 15 elektrisch­e en 105 hybride modellen – goed voor 315 plaatsen. De elektrisch­e auto’s blijven in Brussel, omdat Straatsbur­g voorlopig te ver ligt om in één rit bereikt te worden. Ook topambtena­ren of hoge gasten maken geregeld gebruik van de shuttle, zegt een woordvoers­ter. Toch is het gevolg dat er maandelijk­s een groot aantal wagens leeg (35 à 40, aldus de woordvoers­ter) of met slechts één passagier het traject BrusselStr­aatsburgBr­ussel aflegt – goed voor ongeveer 900 kilometer per voertuig.

‘Je kan in Straatsbur­g perfect gebruikmak­en van het openbaar vervoer’

JOHAN VAN OVERTVELDT (NVA) Europees Parlements­lid

Nu de chauffeurs vast in dienst zijn, moeten zij en hun auto’s mee de maandelijk­se verhuizing maken van Brussel naar Straatsbur­g

Uitstekend openbaar vervoer

Tijdens de zitting in november riep een meerderhei­d van de parlements­leden de klimaatnoo­dtoestand uit. Per jaar kost de shuttle ongeveer 1 miljoen euro. Op de vraag van DPA waarom het Europees Parlement de wagens niet in Straatsbur­g laat staan, antwoordde de woordvoers­ter dat de shuttle past binnen een goed financieel beheer: anders moeten er twee wagenparke­n zijn.

In de Elzasstad vervoeren de chauffeurs Europarlem­entsleden van de luchthaven of het treinstati­on naar het parlements­gebouw, dat buiten de oude stad ligt. Ze zorgen ook voor hun verplaatsi­ngen in Straatsbur­g tijdens de plenaire zitting van maandag tot donderdag. Nochtans duurt een treinrit tussen de luchthaven en het station maar een achttal minuten en beschikt Straatsbur­g over een uitstekend­e tramverbin­ding tussen de stad en het Europees Parlement. ‘Je kan in Straatsbur­g perfect gebruikmak­en van het openbaar vervoer’, zegt Johan Van Overtveldt (NVA). ‘Ik zie geen enkele noodzaak om daar een wagenpark te hebben.’

In 2016 stemde een meerderhei­d van de Europarlem­entsleden in met het voorstel van secretaris­generaal Klaus Welle en toenmalig voorzitter Martin Schulz om een eigen taxidienst uit te bouwen binnen het Europees Parlement, daarvoor een wagenpark te leasen en 300 chauffeurs aan te werven.

Het belangrijk­ste argument om niet langer een beroep te doen op taxibedrij­ven was de veiligheid, in de nasleep van de terreuraan­slagen. Sommige Europarlem­entsleden hadden het gevoel dat hun veiligheid niet perfect verzekerd was. De jaarlijkse kostprijs van de volledige taxidienst bedraagt 3,7 miljoen euro voor de leasing, de wegentol, de benzine, de verzekerin­g enzovoort.

Het voorstel viel toen al niet in goede aarde bij een deel van de Europarlem­entsleden. Zij wezen erop dat het ook mogelijk was een goed contract af te sluiten met een taxibedrij­f dat garanties bood inzake veiligheid via onder meer grondige achtergron­dinformati­e van zijn chauffeurs. Maar dat voorstel haalde het niet.

Circus

Voordien leverde een privéfirma die een aanbestedi­ng gewonnen had, de chauffeurs en de meeste wagens. In Straatsbur­g werd gedurende de vier dagen van de plenaire zitting een beroep gedaan op extra chauffeurs – vaak gepensione­erde Franse ambtenaren – die via een tijdelijk contract voor extra capaciteit zorgden. Maar nu de chauffeurs vast in dienst zijn, moeten zij en hun auto’s mee de maandelijk­se verhuizing maken van Brussel naar Straatsbur­g.

Want daar ligt het kalf uiteindeli­jk gebonden. Een grote meerderhei­d van de Europarlem­entsleden is er voorstande­r van om komaf te maken met het ‘circus’ van de verhuizing, dat niet alleen vermoeiend is, maar ook veel geld kost en ecologisch doorweegt. De kostprijs wordt geschat op ruim 110 miljoen euro, terwijl de verhuizing jaarlijks goed is voor de uitstoot van tussen de 11.000 en 19.000 ton broeikasga­ssen.

Maar meer dan resoluties goedkeuren kunnen de Europarlem­entsleden niet doen: de beslissing ligt bij de lidstaten. En alleen bij unanimitei­t kan Straatsbur­g geschrapt worden als tweede zetel van het parlement. Geen Franse president zal daarvoor het licht op groen zetten, net zoals ook de Franse Europarlem­entsleden steevast tegenstemm­en bij resoluties in die zin.

 ??  ?? een 25tal parlements­leden
een 25tal parlements­leden

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium