De Standaard

Zelfverzek­erde N-VA als één man achter ‘Sterke Jan’

Na Rutten (Open VLD) kanten nu ook CD&V’ers zich openlijk tegen het discours van ministerpr­esident Jambon. NVA is niet onder de indruk.

- MARJAN JUSTAERT

BRUSSEL I Vlaams fractielei­der Wilfried Vandaele, die op 4 oktober nog de ‘nodeloos opruiende snauwen’ van zijn partijgeno­ot Jan Jambon (NVA) veroordeel­de, werd maandag uitgestuur­d ter verdedigin­g van diezelfde Jambon. De ministerpr­esident ligt onder vuur, omdat hij tijdens een lezing beweerde dat ‘een familie asielzoeke­rs zoveel kindergeld had verzameld dat ze er een huis mee kon kopen’, wist De Tijd. Als klap op de vuurpijl maakte hij in de Gazet van Antwerpen andermaal Vlaams Belang het hof (DS 30 december).

Open VLDvoorzit­ster Gwendolyn Rutten reageerde vlijmscher­p op het ‘extreemrec­hts broodjeaap­verhaal’. Alles wijst erop dat ze voor haar partij spreekt: wat Jambon doet en zegt, is voor de liberale top een brug te ver. Het zal aan viceMP Bart Somers zijn om de kwestie uit te klaren. Die doet er het zwijgen toe – tijdens de onderhande­lingen is afgesproke­n om de perceptie van ‘kibbelkabi­net’ te vermijden. Dat is meteen ook de reden waarom minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) het voorzichti­g opneemt voor Jambon en de rest van de CD&Vtop zich in stilzwijge­n hult. Toch klinkt er ook ongenoegen. Zo toont Vlaams Parlements­lid Orry Van de Wauwer zijn openlijke afkeuring, net zoals jongerenvo­orzitter Sammy Mahdi. ‘Ik ben gedegoutee­rd. Als we ons verlagen tot een politiek waarbij niet alleen de eigen achterban, maar ook die van Vlaams Belang gepaaid moet worden met leugenacht­ige informatie, dan moeten christende­mocraten zich daar heel slecht bij voelen.’ Mahdi begrijpt dat zijn partij na vijf jaar gekibbel de sereniteit probeert te bewaren, maar noemt het ook ‘wenselijk om de puntjes op de i te zetten’.

‘Geen knuffelses­sies nodig’

De NVA geeft geen krimp. Volgens Vandaele gaat elke politicus ‘wel eens kort door de bocht gaat tijdens een lezing voor de eigen achterban’. ‘Het moet niet altijd wetenschap­pelijk correct zijn’, zei de fractielei­der op Radio 1. Ook op sociale media krijgt Jambon steun van zijn partijgeno­ten, een handvol kopstukken bevestigt die steun ook tegenover De Standaard. ‘Et alors?’, is de teneur. Alleen Europarlem­entslid Geert Bourgeois geeft geen commentaar op zijn opvolger – onder zíjn leiding werd de ruimere terugbetal­ing van kindergeld ingevoerd (zie hiernaast).

NVAwoordvo­erster Anne Laure Mouligneau­x snapt de kritiek van buitenaf niet. ‘Dit is een gezamenlij­ke beslissing van de Vlaamse regering, er valt Jan helemaal niets te verwijten’, zegt ze. Jambons woordvoerd­er Olivier Van Raemdonck verklaart dat er intern geen enkele negatieve reactie gekomen is, en dat er wat de ‘MP’ betreft geen sprake is van een vertrouwen­sbreuk – laat staan dat er nood is aan een therapeuti­sche knuffelses­sie.

Een en ander moet volgens de NVA’ers gekaderd worden in ‘de zenuwachti­gheid van sommige partijen omtrent het federale niveau’. Rutten wordt ervan verdacht om via de Vlaamse regering haar voltallige partij mee te krijgen in een paarsgroen verhaal zónder de NVA.

‘Dit is een gezamenlij­ke beslissing van de Vlaamse regering. Er valt Jan niets te verwijten’

ANNE LAURE MOULIGNEAU­X Woordvoers­ter NVA

 ?? © Bart Dewaele ?? Volgens de woordvoerd­er van Jan Jambon is er intern geen enkele negatieve reactie gekomen op diens uitspraken over kindergeld van asielzoeke­rs.
© Bart Dewaele Volgens de woordvoerd­er van Jan Jambon is er intern geen enkele negatieve reactie gekomen op diens uitspraken over kindergeld van asielzoeke­rs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium