De Standaard

Shift van diesel naar benzine loont

- © Fred Debrock

De luchtkwali­teit in ons land is het voorbije jaar opnieuw verbeterd, na een stagnatie tussen 2015 en 2018. Dat blijkt uit een eerste analyse van de meetresult­aten door de Intergewes­telijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel). Of dit een trendbreuk is, zal de volgende jaren moeten blijken.

Ircel analyseerd­e drie belangrijk­e polluenten: fijn stof, stikstofdi­oxide en ozon. Sinds het jaar 2000 zijn zowel de jaargemidd­elde concentrat­ies als het aantal dagoversch­rijdingen voor fijn stof gevoelig gedaald. Ook de concentrat­ies van NO2 (stikstofdi­oxide) zijn gedaald, wat onder meer toe te schrijven is aan de shift van diesel naar benzine.

Hoopgevend

‘De komende maanden werken we aan een uitgebreid­ere analyse van deze meetresult­aten’, zegt Frans Fierens, directeur van Ircel. ‘Hoopgevend is dat we voor het zesde jaar op rij de Europese daggrenswa­arde voor fijn stof (PM10) halen in Vlaanderen en Brussel.’ Die grens ligt op 50 microgram per kubieke meter en mag niet meer dan 35 dagen overschred­en worden. In Wallonië wordt de daggrens voor het vijfde jaar op rij gerespecte­erd.

‘De strengere gezondheid­sadvieswaa­rden van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) haalt ons land echter op de meeste plaatsen nog niet’, aldus Fierens.

‘Voor het zesde jaar op rij halen we de Europese daggrenswa­arde voor fijn stof in Vlaanderen en Brussel’

FRANS FIERENS Directeur Ircel

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium