De Standaard

Kamerdeure­n in psychiatri­sch centrum gaan te makkelijk open

-

In het Forensisch Psychiatri­sch Centrum (FPC) in Gent is een patiënt erin geslaagd eigenhandi­g de elektronis­che deur van zijn kamer te openen. In het FPC verblijven 260 mannelijke patiënten die kampen met een psychische stoornis en een strafbaar feit hebben gepleegd.

Sandra Vansteenki­ste, communicat­ieverantwo­ordelijke van het FPC, bevestigt het nieuws.

Tot grote verbazing van het personeel was plots een psychiatri­sch patiënt in de gang opgedoken. Hij had het magnetisch veld in de speling tussen de deur en het deurkader kunnen opheffen, zo bleek. Tests hebben intussen geleerd dat dit met een eenvoudige handeling lukt bij zowat alle deuren van de patiëntenk­amers.

‘Zoiets gaat in ons centrum natuurlijk als een lopend vuurtje rond’, zegt Vansteenki­ste. Ze benadrukt wel dat de potentieel gevaarlijk­ste patiënten zijn ondergebra­cht in een kamer die extra vergrendel­d is met een slot. ‘Gelukkig zijn er nog geen ernstige incidenten geweest, maar we begrijpen het nieuwe onveilighe­idsgevoel bij het personeel en hebben intussen al enkele bijkomende veiligheid­smaatregel­en genomen.’

Afgelopen zomer was het gros van de tussendeur­en in het psychiatri­sch centrum maanden defect. De aannemer, die onder het beheer staat van de Regie der Gebouwen, moest die deuren toen met spoed vervangen.

‘We pleiten voor het zo snel mogelijke herstel van de mankemente­n’, zegt Vansteenki­ste over het nieuwe defect. Wanneer dat zal gebeuren, kon de Regie der Gebouwen maandag niet vertellen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium